Novo ekipno zmagoslavje Kitajske

Olimpijski prvaki osvojili tudi pokal narodov v šahu.
Fotografija: Ju Wenjun je bila članica zmagovite Kitajske. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ju Wenjun je bila članica zmagovite Kitajske. FOTO: Reuters

Zaradi negotovih razmer bo letos odpadla tudi šahovska olimpijada, najmnožičnejša ekipna prireditev, ki je tradicionalno vsaki dve leti. Tekmovanje bi moralo biti v prvi polovici avgusta v Moskvi, a je Svetovna šahovska zveza (FIDE) njegovo izvedbo preložila v leto 2021. Praznino je poskušala vsaj delno nadomestiti z izvedbo prvega spletnega pokala narodov, ki so ga odigrali prejšnji teden.

Tekmovali so v pospešenem tempu, na njem je sodelovalo 6 ekip: ZDA, Rusija, Kitajska, Indija ter selekciji Evrope in preostalega sveta. V posamičnih dvobojih so ekipe sestavljali trije člani in ena članica, vsaka ekipa pa je imela še dve menjavi. Z idejo in formatom je FIDE zadela v polno, saj je za spremljanje spletnih prenosov (s komentarji v desetih jezikih) vladalo veliko zanimanje šahovske javnosti. K temu so največ prispevala številna zveneča imena svetovnega vrha, ki so v precejšnji meri odtehtala odsotnost svetovnega prvaka Magnusa Carlsena. Precej pozornosti je pritegnilo tudi sodelovanje dveh nekdanjih šampionov: Gari Kasparov je bil kapetan evropske izbrane vrste, Vladimir Kramnik pa svetovalec indijske ekipe.

V znamenju Caruane in Yangyija

Kitajska, ki je na zadnji olimpijadi leta 2018 osvojila zlato tako v moški kot ženski konkurenci, je dokazala, da ji je bila tokratna oblika tekmovanja še bolj pisana na kožo. Uravnotežen moški del ekipe s tretjim igralcem sveta Dingom Lirenom na čelu je bil okrepljen z najboljšim možnim parom deklet – zdajšnjo in nekdanjo svetovno prvakinjo, Ju Wenjun in Hou Yifan. V glavnem delu so prevladovali Kitajci in si hitro zagotovili mesto v finalu. Tja so se po drami v zadnjem krogu uvrstile še ZDA, ki so Kitajski zadale edini poraz, medtem ko Evropi ni uspelo ugnati zadnjeuvrščene vrste preostalega sveta.

Diagram
Diagram
Finale sta zaznamovala najuspešnejša posameznika. Pri Američanih je bil to drugi igralec sveta Fabiano Caruana, ki je z zmago zaokrožil najboljši individualni rezultat celotnega turnirja (7,5 točke iz 9 partij). Kitajski junak je postal Yu Yangyi, ki je s spektakularno zmago proti Wesleju Soju poskrbel za izenačenje (2:2). Ob takšnem razpletu je lovorika pripadla Kitajcem, ki so imeli najboljši rezultat v prvem delu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije