TENIS

Nole po psihološkem kaosu ponovno našel samega sebe

Novak Đoković še četrtič osvojil wimbledonski teniški turnir. Po hudih notranjih bojih se je z menjavo trenerja vrnil na vrh.
Fotografija: Trofeja za wimbledonsko zmago je tako očarljivo sladka, da se niti Novak Đoković ni mogel upreti, da je ne bi poljubil. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Trofeja za wimbledonsko zmago je tako očarljivo sladka, da se niti Novak Đoković ni mogel upreti, da je ne bi poljubil. FOTO: Reuters

LONDON – Novak Đoković se je po vrnitvi po ozdravitvi poškodbe komolca mučil in mučil, zdaj pa le pobral sadova športne volje in trme. Srb je namreč v finalu velikega slama v Wimbledonu Južnoafričana Kevina Andersona pokoril s 6:2, 6:2 in 7:6 (3) ter še četrtič po letih 2011, 2014 in 2015 zmagal na sveti teniški travi v jugozahodnem Londonu. Po Roland Garrosu izpred dveh let, takrat je hkrati držal tudi vse štiri naslove zmagovalca velikih slamov, je ponovno osvojil turnir najvišjega razreda in število zmag na njih zaokrožil na trinajst, kar mu na večni lestvici prinaša četrto mesto. »Po operaciji sem bil pol leta odsoten iz teniške karavane. Verjemite mi, večkrat sem podvomil, ali se bom uspešno vrnil na vrhunsko raven igranja, preplavljale so me frustracije. Razumem tudi ljudi, ki so se spraševali enako. Žrla so me mešana čustva, doživljal sem pretrese, trenutke dvomov in razočaranj. Običajno pa v trenutkih notranjega boja spoznaš samega sebe, dobiš priložnost, da se vzdigneš kot ptič feniks ter da se razviješ in izboljšaš,« je v psihološkem besednjaku odleglo 31-letnemu Đokoviću. Ključ za vstajenje pa po lastnih besedah vidi v ponovnem sodelovanju s trenerjem Marianom Vajdo. Letošnje leto je sicer še začel pod strokovnim okriljem Radeka Stepaneka in Andreja Agassija.

Utrujen po maratonih

Vsak boj za titulo ima tudi drugo plat medalje.«V finalu nisem bil najbolj svež, poleg tega sem ga začel preveč živčno,« je kar z razlogom poudaril 32-letni Kevin Anderson, ta je v Londonu odigral drugi finale za veliki slam, lani ga je na OP ZDA premagal Rafael Nadal. Južnoafriški in srbski tenisač sta namreč pred finalom odigrala dva najdaljša polfinalna obračuna v wimbledonski zgodovini. Anderson je po šestih urah in 36 minutah izločil Američana Johna Isnerja, v petem nizu je bilo 26:24 (!), to je bil hkrati drugi najdaljši dvoboj v zgodovini turnirjev za grand slam. Pred tem pa je mož iz Johannesburga po četrtfinalnem maratonu izločil favorita Rogerja Federerja. Đoković je po petih urah in 15 minutah izločil Nadala, kar je bil peti najdaljši obračun med moško konkurenco v zgodovini All England Cluba. Seznam letošnjih zmagovalcev v Wimbledonu sta v mešanih dvojicah dopolnila še Američanka Nicole Melichar in Avstrijec Alexander Peya. V finalu sta s 7:6 (1) in 6:3 premagala belorusko-britanski par Viktorija Azarenka in Jamie Murray.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije