NOGOMET

Ne le AIK, grožnja tudi švicarski sodnik

V Stockholmu drevi dvoboj AIK – Maribor. Rok Kronaveter pravi, da je slovenski prvak boljši.
Fotografija: Ali se bo Rok Kronaveter s soigralci veselil tudi v Stockholmu? FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Ali se bo Rok Kronaveter s soigralci veselil tudi v Stockholmu? FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA • Nocoj bo znano, ali bo slovenski nogometni prvak Maribor še lovil ligo prvakov ali pa bo peklenski ritem naslednji teden nadaljeval v drugem tekmovalnem razredu, v kvalifikacijah za evropsko ligo. V Stockholmu vijolične čaka zahteven izzivalec AIK, ki bo lovil zaostanek s prve tekme v Ljudskem vrtu (1:2).

Nenavadno poletje je za Mariborčani. Doma v treh tekmah še nimajo zmage, v Evropi so pri treh v prav toliko tekmah. Konec tedna so se soočili z močjo Olimpije in se tolažili, da niso prejeli gola, nekaj dni prej so bili veliko boljši od današnjega tekmeca. AIK je minuli konec tedna po zmagi z 2:0 na vrhu lestvice švedskega prvenstva ujel Malmö, ki bo proti Domžalam jutri prav tako na severu Evrope zaokrožil švedsko-slovenska nogometna srečanja. »Gremo po zmago, a tekma bo zahtevna. Pričakujemo dvoboj z veliko ritma, naša igra bo morala biti odločna in zelo pametna. Izid iz prve tekme je pozitiven,« je pred odhodom izjavil mariborski trener Darko Milanič.

Na največjem švedskem stadionu se bodo Štajerci soočili tudi z domačim 12. igralcem, ki vselej bučno in tudi v velikem številu podpira svoje nogometaše. Arena Solna ne bo polna, njena zmogljivost je debelih 50.000 sedežev, a gledalcev bo vsaj dvakrat, trikrat več, kot jih je bilo v Ljudskem vrtu, kjer so privrženci švedskega prvaka razkrili, da so zvesti in bojeviti.

Maribor je favorit, od te vloge ne more ubežati. Njegova evropska bilanca v tem desetletju je impresivna in je za AIK, ki je nazadnje igral v kvalifikacijah za LP pred osmimi leti, domala neponovljiva. Milanič k tej prednosti šteje še drugi dve zelo pomembni: prva so bogate evropske izkušnje, druga pa kakovost. »Tehnično smo boljši, doma smo bili zelo dobri. Res je, da smo prejeli nepotreben gol, ker smo bili za malenkost preveč odprti. Tega si drevi ne smemo privoščiti. Menim, da bodo domači hiteli in poskušali vsiliti svoj način igre. Devetdeset minut je dolgo,« je dejal Milanič, ki je podrobnejše mnenje o tekmecu dobil predvsem v drugem polčasu povratne tekme proti armenskemu Araratu v 1. krogu kvalifikacij. V njem je AIK zrežiral zmago s 3:1 in napredovanje po porazu v gosteh z 1:2. »V prvem polčasu je bilo videti, kot da so brez možnosti, nato pa so izpeljali izjemen zasuk, ki jim ga mi ne smemo dovoliti. Prav tako jim moramo preprečiti igro po globini. Igrajo preprosto z vtekanji, veliko predložki in prekinitvami v napadu,« se je Milanič do potankosti seznanil z odlikami in slabostmi tekmecev.

V treh tednih sedma tekma

Maribor bo v treh tednih igral že sedmo tekmo. »Čeprav je naš poletni ritem vedno naporen, takšnega vseeno nismo vajeni,« je priznal Izolan, ki bo imel v primerjavi z ligaškim derbijem na voljo najmočnejšo razpoložljivo zasedbo. Mož, okoli katerega se vrti evropski ples, je Rok Kronaveter, ki mu je prisilni nedeljski odmor celo koristil. »Vse bo odvisno od tega, kako jim bomo pustili igrati. Vemo, da jim za skupno zmago zadostuje že en sam gol. Veliko navijačev bo tudi za nas dodatna spodbuda za napredovanje. Vemo, kaj nam prinaša,« je izstrelil strelec treh golov v prvih treh tekmah, tudi prvega v uvodnem dvoboju.

Mariboru napredovanje prinaša veliko, premagljivega tekmeca v 3. krogu, Rosenborg ali Bate Borisov, v primeru poraza pa Partizani ali Šerif. Dvoboj bodo sodili Švicarji, glavni sodnik bo Adrien Jaccottet. Olimpiji jo je v prvi tekmi proti Rigasu zagodel njegov rojak Urs Dominik Schnyder. K sreči ni bil usoden.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije