NOGOMET

Navdahnjena Gorica Stolici pošteno zamajala stol

Nogometno DP se je začelo s porazom prvaka Olimpije.
Fotografija: Neučinkoviti Ljubljančani niso mogli premagati domačega vratarja Grego Sorčana. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Neučinkoviti Ljubljančani niso mogli premagati domačega vratarja Grego Sorčana. FOTO: Leon Vidic

NOVA GORICA – Ko ima vrag mlade, Olimpija izgublja, vragi pa se še kar kopičijo! Državni nogometni prvak je v 28. sezono 1. SNL vstopil z neprijetno popotnico izločitve iz kvalifikacij za ligo prvakov in neposrečen start začinil s prvim ligaškim porazom. V goriškem športnem parku so zeleno-beli klecnili proti navitim in mladim Goričanom z 0:2. Saj se ne ve, kaj je slabše ali bolje. Da je po tekmi na tribuni besnel osamljeni zmaj in bruhal ogenj proti trenerju Iliji Stolici, ga nahrulil kot majhnega otroka, izstrelil vse strupene besede, ki so mu prišle na misel, ali da je predsednik Milan Mandarić videl in spregledal, da njegov strokovni štab z nogometaši vred nima več popravnega izpita.
Andrej Kotnik in Goričani so rezultatsko in tudi dobesedno ustavili Marka Putinčanina in Olimpijo. FOTO: Leon Vidic
Andrej Kotnik in Goričani so rezultatsko in tudi dobesedno ustavili Marka Putinčanina in Olimpijo. FOTO: Leon Vidic

Da si Olimpijina barka ne sme privoščiti, da bi – bodisi v četrtek proti Crusadersom v uvodni tekmi 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo bodisi v nedeljski ligaški v Krškem – nasedla na nove čeri. Besnemu navijaču se je po tekmi na izhodu s parkirišča, kjer je na nogometno posadko zeleno-belih čakal avtobus, v protestih pridružilo še nekaj zmajev. Tudi njim ni bil povšeči razplet, poskušala sta jih miriti klubski predstavnik za medije Izidor Kodrič in kapetan Branko Ilić. Na koncu se je prvo resno soočenje z navijači izteklo brez prask, a sporočilo za Mandarića, Stolico & Co. je bilo več kot jasno.
 

Pozabili na dvometraša


Plaz nesreč je sprožil najvišji igralec na tekmi, 199 cm visoki štoper Žiga Lipušček. V 3. minuti so gostje po akciji iz kota pozabili nanj in 21-letnik iz Dolenje Trebuše je z osmih metrov sam s strelom z glavo v desni spodnji kot vrat Aljaža Ivačiča zabil za 1:0. Nemara je prav ta akcija razkrila vso organizacijsko in taktično neusklajenost nove Olimpijine podobe pod taktirko 39-letnega trenerja iz Srbije. Državni prvak si ne bi smel privoščiti, da je ob prekinitvi igre najvišjega igralca pustil samega v kazenskem prostoru. »Ni kaj, prvi gol je tekmo usmeril v napačno smer. V nadaljevanju smo zapravili preveč priložnosti, toda glave moramo dvigniti in iti naprej. Ne preostane nam drugega, kot da treniramo, izboljšamo učinkovitost in enkrat se bo sreča tudi nam nasmehnila,« je umirjeno in še vedno z optimistično držo razmišljal Stolica, ki je v primerjavi z evropsko tekmo vlekel bolj ali manj neposrečene poteze. Prva je bila kljubovalna in za kritike, češ tu ga imate, če ste ga že pogrešali, saj je v začetno enajsterico uvrstil še pred dnevi odpisanega edinega napadalca Andresa Vombergarja.


Ni bil slab, neučinkovit da, toda Olimpija je z njim v konici napada vsaj imela podobo nogometnega moštva. Druga je bila izločitev Roka Kronavetra iz moštva za ligaški start. Stolica je od varovancev izpustil tudi Danijela Avramovskega. Prvič je tekmo začel Matic Črnic, nedotakljiva sta bila Marko Putinčanin, ki je zaradi poškodbe Mackyja Bagnacka igral na desnem bočnem položaju, in Marko Gajić. Niti Abassa Issaha ni bilo na seznamu igralcev!
 

Sorčan kot neprebojni zid


Je že res, da je Olimpija že tretjo tekmo zapored brez doseženega zadetka, toda v Novi Gorici je imela tudi obilo smole. Ali pa je požela sadove napačnih potez strokovnega štaba.To je karma, bi rekel marsikateri navijač, ki se je vendarle lahko prijemal za glavo ob vseh zgrešenih priložnosti zeleno-belih. Ali so zletele mimo vrat ali je bila zadnja podaja nenatančna ali je bil strel premlačen ali pa se je po robu postavil odlični domači vratar Gregor Sorčan. Olimpiji preprosto ni bilo sojeno, da bi izpeljala zasuk.


»Vse se nam je izšlo. Zabili smo hiter gol, potem smo imeli tudi veliko sreče. A vse smo si zaslužili, samo upam lahko, da bodo fantje tudi v naslednji tekmi leteli kot naviti,« je domači trener Miran Srebrnič priznal, da so imeli agresivni mladi goriški igralci tudi veliko sreče. V dopadljivi in dinamični tekmi je bil še tretji domači junak Andrija Filipović. Gol za 2:0 je bil lep in atraktiven, za učbenike za strelce in za branilce, kako ne smejo pustiti preveč prostora.
 

Vrnitev Mure le s točko


Kranjski vratar Dejan Curanović je v soboški Fazaneriji, kjer se je zbralo dobrih 2000 navijačev, izvedel potezo tekme in rahlo pokvaril vrnitev črno-belih med najboljše. Le nekaj sekund pred koncem sodniškega dodatka je z bravurozno obrambo ustavil prosti strel Luke Bobičanca. Obramba tekme je Triglavu prinesla točko. Tako kot lansko leto so jo borbeni Kranjčani osvojili na gostovanju pri novincu. Sobočani so v finišu tekme zatresli še vratnico (spet Bobičanec). Prvo dejanje sezone je že v petek pripadlo Aluminiju. V tekmi številnih priložnosti, dveh enajstmetrovk, tresli so se tudi okvirji vrat, so imeli Kidričani več sreče in spretnosti od Celjanov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije