NOGOMET

Na Malti vročinski šok, v Stožicah rezultatski

Olimpija, Domžale in Mura različne sreče v boju za evropsko ligo. Po stari celini se bo nogometna temperatura dvignila tudi v Sloveniji.
Fotografija: Luka Menalo je dosegel enega od Olimpijinih zadetkov, a to ni bilo dovolj za zmago. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Luka Menalo je dosegel enega od Olimpijinih zadetkov, a to ni bilo dovolj za zmago. FOTO: Mavric Pivk

Ljubljana – Trije slovenski nogometni predstavniki so z različno srečo opravili uvodne tekme prvega kroga kvalifikacij za uvrstitev v evropsko ligo. Olimpija je v Stožicah izgubila z RFS Rigas z 2:3 (0:0), Domžale so na Malti v tekmi zasukov s 4:3 (1:2) opravile z Balzanom, Mura pa je na gostovanju v Izraelu izgubila z Maccabijem iz Haife z 0.2 (0:0). Vse povratne tekme bodo naslednji četrtek. Trener Olimpije Safet Hadžić je po porazu z Latvijci dejal, da njegova ekipa ni izrabila svojih priložnosti, nasprotniki pa so na drugi strani unovčili napake zmajev: »Imeli smo smolo, tudi po naših napakah smo gole dobili prepoceni. Vse se je odvijalo tako, da namesto da bi šla žoga mimo gola, je šla v mrežo. Nismo realizirali, kar bi morali. Nasprotniki so igrali bunker, ki ga je bilo težko prebiti. Na območju 20 metrov od gola bi se morali bolje odzvati in večkrat streljati.« Napadalec Rok Kidrič pa je dodal: »Nismo izkoristili svojih priložnosti, tekmeci pa so iz treh strelov dosegli tri gole. Vsi igralci smo zelo razočarani. A ni še konec, v Latvijo gremo po zasuk.« Domžalska tekma prvega kroga kvalifikacij je postregla s pravo dramo, a na koncu tudi z zmago Domžal. »Vedeli smo, kaj nas čaka na tem zelo težkem gostovanju. Na Malti so se v preteklosti že opekle številne kakovostne evropske ekipe, tako da to nedvomno potrjuje, da se za napredovanje bojujemo z zelo dobro zasedbo. Sopara na začetku srečanja je bila zares nekaj posebnega in menim, da sem prvič v življenju doživel takšen vročinski šok. Ni bilo lahko, ekstremna vročina in umetna trava, na kateri je bila žoga zelo počasna, sta naredili svoje. Zagotovo je to vplivalo na našo predstavo, ki ni bila idealna, je pa bila toliko zadovoljiva, da smo na koncu dosegli pozitiven rezultat. Ima pa naša igra še veliko rezerv,« je menil trener Domžal Simon Rožman in dodal: »Vedeli smo, da je Balzan ekipa, ki igra v intervalih, vendar sprva na hitre nasprotne napade z dolgimi žogami nismo našli odgovora. Ko se je igra umirila, smo prevzeli vajeti in srečanje obrnili povsem v svojo korist. Na tekmeca se je bilo zelo težko pripraviti, saj so imeli v ekipi veliko sprememb.«

Začetek ligaškega plesa

Danes pa se začenja tudi nova sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije. Najvišje cilje bodo znova imeli prvak Maribor, podprvak Olimpija in Domžale. Delno delegiran žreb je določil, da bo prvi večni derbi med Mariborom in Olimpijo na sporedu 27. julija v Mariboru (3. krog), drugi bo 28. septembra v Ljubljani (12. krog), tretji 7. decembra v Mariboru (21. krog) in zadnji 4. aprila v Ljubljani (30. krog). V tem nogometnem plesu bo prvi favorit Maribor, a vsi trenerji poudarjajo, da bo liga zahtevnejša, bolj izenačena in bolj zanimiva kot minula. »Dejansko ne morem gledati tako, da imamo le enega tekmeca za naslov. Tako imenovane majhne tekme nosijo točke in te bo težje osvajati glede na to, da so vsi tekmeci zahtevni, da ekipe, trenerji in klubi delajo bolje. Tako da bomo imeli v prvenstvu devet tekmecev,« je povedal trener Maribora Darko Milanič. Kar zadeva sojenje, so junija začela veljati nekatera nova pravila, ki jih je marca sprejel mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab). Teh se bodo držali tudi v slovenskem prvenstvu. Ena od sprememb je ta, da mora igralec, ki je zamenjan, igrišče zapustiti po najbližji poti, po novem bodo tudi uradne osebe ob neprimernem vedenju prejele rumeni ali rdeči karton, tako kot to velja za igralce. Posebna zgodba je igranje z roko. Namerno igranje z roko ostaja prekršek, ob tem pa bodo kaznovali igralca tudi v primeru, če je roka nad višino ramena, če neposredno doseže zadetek z roko (čeprav nenamerno) in če si je z roko (čeprav nenamerno) pridobil posest žoge in je nato dosegel zadetek ali pripravil priložnost za gol. Še ena sprememba je pri postavljanju živega zidu. Če braneča se ekipa postavi v živi zid tri igralce ali več, morajo biti nogometaši napadalne ekipe od teh oddaljeni najmanj en meter.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije