KOLESARJENJE

Mohorič ne ve, kaj lahko pričakuje od pasti Ronde

Češki kolesar Zdenek Štybar prvi favorit dirke po Flandriji. Slovenski navijači bodo lahko pozdravili tudi Luko Mezgeca.
Fotografija: Matej Mohorič se že zelo veseli dirke po Flandriji. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Matej Mohorič se že zelo veseli dirke po Flandriji. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Kolesarska dirka po Flandriji je za marsikoga v Belgiji najpomembnejša na svetu, pred tokratno preizkušnjo pa domače navijače skrbi forma domačih matadorjev. Iz prestolnice diamantov Antwerpna bo jutri karavana krenila na 270 kilometrov dolgo pot proti cilju v Oudenaardeju. Napovedani so močni nalivi, mokri tlakovci na Ronde pa so le pika na i enemu najbolj razburljivih dni v kolesarskem koledarju. Razplet dirke krojijo kratki in zelo strmi vzponi, ki so večinoma prekriti s tlakovci v ne najboljšem stanju, najbolj sloviti so zid v Geraardsbergnu, imenovan tudi Kapelmuur, Oude Kwaremont, Koppenberg in Patersberg, ki bo tudi letos zadnji vzpon na dirki.

V spomladanskem koledarju je bilo do dirke po Flandriji na sporedu 12 enodnevnih klasik, belgijski kolesarji pa niso dobili niti ene, kar se je zgodilo prvič po koncu druge svetovne vojne. Philippe Gilbert se spopada z želodčnimi težavami, v boljši formi je bil Oliver Naesen, ki pa je zbolel po Gent Wevelgemu. Za bronhitis je okrivil kar šampanjec, ki sta si ga z Alexandrom Kristoffom brizgala v obraz na odru v Wevelgemu. Glede na formo je prvo belgijsko orožje Wout van Aert, ki to pomlad dirka izvrstno, tudi branilec lovorike Niki Terpstra in zlati Greg van Avermaet se ne bosta vdala brez boja. Na stavnicah je prvi favorit Čeh Zdenek Štybar, po zanj podpovprečni pomladi pa je kar nekoliko pozabljen Peter Sagan, a v Bori zagotavljajo, da je Slovak izvrstno načrtoval formo in bo na poti do Oudenaardeja zagotovo v igri za zmago. Skupaj ob cestah pričakujejo skoraj milijon gledalcev, kar je slaba šestina vseh prebivalcev Flandrije.

Prvič se bo s pastmi Ronde srečal Matej Mohorič, ki si je hitro priboril mesto med elito severnih klasik: »S formo sem zelo zadovoljen, z zadnjimi rezultati pa ne najbolj. V sredo bi lahko na Dwars Door Vlaanderen iztržili še več, a sem bil v ključnem trenutku nekoliko preveč v ozadju. Težko rečem, kaj lahko pričakujem od dirke po Flandriji, zagotovo se je veselim, saj mi ustrezajo dirke, na katerih je treba biti zelo osredotočen in na katerih nikoli ne veš, kdaj bo prišlo do odločilne selekcije.« Mohorič bo po dolgem času spet poskrbel, da bodo slovenski navijači v pelotonu iskali dres državnega prvaka tudi v ključnih trenutkih, ob ugodnem razpletu je dosegljivo tudi izboljšanje najboljše slovenske uvrstitve na Ronde, ki jo z 9. mestom drži Simon Špilak. Slovenski navijači bodo lahko pozdravili tudi Luko Mezgeca, ki bo v vlogi pomočnika evropskemu prvaku Matteu Trentinu.
 

Jutri tudi v Novem mestu


Kolesarska sezona se bo v nedeljo nadaljevala tudi na domačih tleh s peto izvedbo VN Adrie Mobil (1.2). Na startnem seznamu je 130 kolesarjev iz 19 ekip, prihaja tudi močna kolumbijska zasedba Bicicleta Strongman, prvi favorit pa je kapetan novomeške zasedbe Marko Kump, ki je dobil že uvodno izvedbo dirke leta 2015: »Pripravljeni smo dobro, bo pa zaključek nekoliko drugačen, ker bomo na Kandijski most prišli naravnost in z večjo hitrostjo, zato bo treba v sprintu ubrati nekoliko drugačno taktiko.« Start dirke bo ob 12.30, cilj pa dobre štiri ure pozneje na Glavnem trgu v Novem mestu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije