HOKEJ

Mladi risi so izgubljali, a vidno napredovali

Pomlajena slovenska hokejska reprezentanca s tremi porazi iz Minska. Rezultati niso bili v ospredju, novi selektor Ivo Jan je bil zadovoljen.
Fotografija: Ivo Jan je v Minsku doživel selektorski krst. Foto: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Ivo Jan je v Minsku doživel selektorski krst. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Rezultati pripravljalnih dvobojev močno pomlajene slovenske hokejske reprezentance v Minsku so pričakovani. Risi so na turnirju evropskega izziva (Euro Ice Hockey Challenge) izgubili tekme proti Latviji (1:4), Belorusiji (1:4) in Franciji po kazenskih strelih (2:3). Novi selektor Ivo Jan je torej v rezultatskem pomenu startal z ničlo, toda daleč od tega, da na tem turnirju ni ničesar pridobil.
Ivo Jan je v Minsku doživel selektorski krst. Foto: Tomi Lombar
Ivo Jan je v Minsku doživel selektorski krst. Foto: Tomi Lombar

V prvi vrsti je šlo za spoznavanje članov strokovnega vodstva v novi vlogi, njihovo usklajevanje z igralci, ki so bili pretežno novinci pod državno zastavo. Večina ključnih reprezentantov je namreč tokrat manjkala po dogovoru s selektorjem; teden so namenili počitku, zdravljenju poškodb ali iskanju delodajalcev. Tako je nacionalno moštvo dobilo še širši nabor potencialnih kandidatov za naslednja tekmovanja, čeprav je denimo raven igranja v alpski ligi, kjer sodelujeta vodilna slovenska kluba SŽ Olimpija in Sij Acroni Jesenice, nekaj povsem drugega od reprezentančnih zahtev.

Če ne drugega, so Jan in igralci dobili vpogled, kaj vse še ob izkušnjah manjka, da bi lahko v prihodnje postali standardni člani elitne zasedbe.
»Fantje so tudi na zadnji tekmi pokazali, česa so sposobni. Ne glede na to, da smo izgubili po kazenskih strelih, smo lahko zadovoljni s prikazano igro na vseh treh tekmah. Spodbudno je, da prihaja rod igralcev, ki si še sicer nabira izkušnje, a bomo lahko v prihodnje računali na njih,« je bila kratka ocena selektorja Jana. Njegovi izbranci so bili v tekmi proti Franciji res blizu zmagi.

V prvi tretjini je Anže Kuralt poskrbel za vodstvo Slovenije, Francozi so v drugem delu izenačili, na začetku tretje tretjine pa povedli z 2:1. Risi so zmogli izenačiti z zadetkom Tadeja Čimžarja, s čimer so izsilili podaljšek. V njem so bili Slovenci boljši in nevarnejši za vrata tekmecev. Lepi priložnosti sta po nasprotnih napadih zapravila Ken Ograjenšek in Andrej Hebar, pol minute pred koncem je Slovenija ob power-playu dosegla gol po močnem strelu Klemna Pretnarja, pred vrati pa je ploščku smer spremenil Kuralt. A sodniki so si ogledali posnetek, zadetka pa niso priznali zaradi visoke palice. Tako so o zmagovalcu odločali kazenski streli; izkazala sta se vratarja Roman Quemener in Žan Us, saj so strelci od desetih poskusov zadeli le enkrat, Francozom pa je zmago zagotovil Anthony Rech.

»Tekmo smo začeli zelo dobro glede na to, da je šlo že za tretji naporni obračun v treh dneh. Videlo se je, da so fantje utrujeni, menim pa, da smo iz tekme v tekmo igrali bolje. V obračunu je bil že viden napredek v igri, zato je škoda, da smo izgubili, čeprav smo bili blizu zmagi. Na žalost nam sodniki po ogledu videoposnetka niso priznali zadetka za zmago v podaljšku,« je povedal vratar Us, ki je dobil priložnost v tekmi z galskimi petelini, potem ko je proti Latvijcem branil Rok Stojanovič, proti Belorusom pa Luka Gračnar. Prvo mesto na turnirju so sicer osvojili Latvijci, ki so v odločilni tekmi z 2:1 po kazenskih strelih premagali Beloruse. Slovenska izbrana vrsta se bo naslednjič zbrala februarja 2019, ko bo podoben turnir gostil Bled, nastopile pa bodo še Belorusija, Italija in Madžarska.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije