Kristjan Čeh izboljšal 21 let stari slovenski rekord v metu diska

Disk je zalučal 66,29 metra.
Fotografija: Kristjan Čeh. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Kristjan Čeh. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Kristjan Čeh (Ptuj) je na atletskem metalnem mitingu v Domžalah izboljšal skoraj 21 let stari slovenski članski rekord v metu diska s 66,29 m. Prejšnji rekord, 64,79 m, je Igor Primc dosegel 10. septembra 1999 v Novem mestu. To bi bila tudi norma (66,00 m) za olimpijske igre (OI) v Tokiu, ki so bile z letošnjega leta prestavljene na naslednje. Vendar pa je svetovna atletska zveza že 7. aprila objavila, da čas med 4. aprilom in 30. novembrom ne bo štel kot kvalifikacijsko obdobje za OI.

Dosežek 21-letnega Čeha je visoke mednarodne vrednosti, saj je 67,05 m vrgel Nemec Daniel Jasinski za bron na OI leta 2016 v Rio de Janeiru. Za bron na lanskem svetovnem prvenstvu je bilo treba vreči 66,82 m, za srebro pa le 12 cm več. Čeh, z 2,06 m je eden najvišjih atletov na svetu, je z izjemnim metom v drugi seriji tudi precej izboljšal svoj osebni rekord; 63,82 m je zalučal lani na Švedskem, kjer je osvojil evropsko zlato v kategoriji do 23 let.

»V drugi seriji mi je uspel vrhunski met, zelo sem vesel, kar težko tole strnem ... Že med izmetom sem občutil, da bo šlo zelo daleč. A da bo met tako dolg, tega pač ne. Mislil sem, da bo šlo tam nekje do 64 m, preko 66 m, tega pa si nisem predstavljal. Neprecenljivo, izjemen občutek,« se je smejalo Čehu. Takoj po rekordnem metu je šel do trenerja Gorazda Rajherja. »Ni rekel česa posebnega, le vesel je bil.«

Začetek tekme pa ni bil tak, kot je bilo potem nadaljevanje. »Pred prvim metom sem imel malo preveč adrenalina in sem prestopil. V drugem pa se je vse izšlo, kot je treba. Zadel sem izmet, tehnično je bil izjemen, moj najboljši doslej na tekmah. Disk je res poletel. Nisem si predstavljal, da bom vrgel tako daleč že na svoji prvi tekmi v poletni sezoni, nepopisno,« je dejal Čeh.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije