Mladi slovenski kolesar skupni zmagovalec v Valencii

Tretjič v karieri je Tadej Pogačar osvojil enotedensko dirko.
Fotografija: Tadej Pogačar je skupni zmagovalec v Valencii. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je skupni zmagovalec v Valencii. FOTO: Leon Vidic, Delo

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je skupni zmagovalec dirke po Valencii. Potem ko je dobil tako drugo kot četrto etapo, je v peti etapi od Paterne do Valencie, ki jo je dobil Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck – Quick Step), zadržal rumeno majico vodilnega in slavil tretjič v karieri na enotedenskih dirkah.

Na zadnji, 98 kilometrov dolgi etapi večjih pretresov ni bilo. Sprinterji so se, potem ko so njihova moštva ujela štiri ubežnike, udarili za zmago v središču Valencie. Največ moči je imel v sprintu glavnine Nizozemec Jakobsen, ki je v tesnem zaključku za prvo etapno zmago v sezoni ugnal rojaka Dylana Groenewegna (Jumbo-Visma). Tretji je bil Nemec John Degenkolb (Lotto Soudal).

Moštva z najboljšimi kolesarji v skupni razvrstitvi, med njimi tudi Pogačarjev UAE Team Emirates, so zgolj poskrbela, da so vsi varno pripeljali v cilj.

Skupno zmago si je pravzaprav že dan prej z uspehom v kraljevski, četrti etapi s ciljem na Sierra de Bernii zagotovil nadarjeni 21-letni kolesar s Klanca pri Komendi. Pot do skupno tretje zmage v karieri na najvišji ravni (v letu 2019 je dobil dirki po Algarveju in Kaliforniji) pa je tlakoval že z uspehom v drugi etapi, ko je v ciljnem sprintu navkreber ugnal eno največjih imen kolesarstva ta hip, Španca Alejandra Valverdeja.

Drugi je bil v skupnem seštevku Avstralec Jack Haig (Mitchelton-Scott) z zaostankom šestih sekund, tretji pa je bil z istim časom Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije