NOGOMET

Milaniča ne damo, pravijo v Mariboru

Praznični paket tekem 28. kroga v 1. SNL raztegnjen do ponedeljka. Vijolični nogometaši bodo danes gostili Velenjčane.
Fotografija: Darko Milanić (desno ob Matjažu Keku), ki je vselej med kandidati za selektorja slovenske nogometne reprezentance, ima podporo klubskega vodstva. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Darko Milanić (desno ob Matjažu Keku), ki je vselej med kandidati za selektorja slovenske nogometne reprezentance, ima podporo klubskega vodstva. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Darko Milanič gre! Darko Milanič ostaja! Prvo je zapisal eden od nogometnih spletnih medijev, drugo je zatrdil klub. Toda eno ali drugo je lahko čez dober mesec resnica. Prvoligaška nogometno-kadrovska kombinatorika je ob pomanjkanju tekmovalne napetosti v boju za prvaka hvaležna za dvigovanje navijaških strasti in razpihovanje domišljije.
Neposredni proizvajalci na igrišču ne poznajo počitka. Praznični paket tekem 28. kroga so že včeraj odprli v Stožicah (Olimpija je gostila Gorico) in Celju (gostoval je Aluminij), danes (14.45) bo Triglav gostil Muro, Maribor pa Rudar (17.00). Zadnje dejanje kroga bo šele v ponedeljek v Krškem (18.00), kjer bodo gostovali Domžalčani.

Vijolična resnica ima več repov

Kljub odločnemu odgovoru NK Maribor, da bo Milanič trener tudi v naslednji sezoni, ima vijolična resnica še nekaj repov, ki jih je za seboj pustil športni direktor Zlatko Zahović s svojimi dejavnostmi pred nekaj tedni. »V Ljudski vrt prihaja Dragan Zekić,« je kot bomba odjeknila vest, da namesto Milaniča prihaja hrvaški strokovnjak, sicer nekdanji trener Osijeka. To je bil prvi Zahovićev manever, ki ga je bilo mogoče razumeti tudi kot preusmeritev pozornosti od moštva in njegovih slabih iger k zakulisnim dejavnostim. Poteza je obrodila sadove. Maribor je začel zmagovati, Olimpija, ki je po lanskem scenariju začela ogrožati Mariborčane na vrhu lestvice, je zaostala in izgubila šampionsko bitko v dobrem tednu.

Milanič bo prvak, že šestič na trenerskem stolčku Maribora. Po pogodbi, ki jo je leta 2017 podaljšal do leta 2021, bi bil lahko še sedmič in osmič. Ob vse bolj hirajoči Olimpiji zmagovanje na domači sceni ne bi bil nikakršen podvig. Za Milaniča je bolj kot mlatenje opotekajočih se tekmecev pomembnejše, da je vsako leto bogatejši za četrt milijona evrov, kolikor brez nagrad znaša njegova plača. Rezultati so obsesija tudi ključnega ustvarjalca mariborskih uspehov Zahovića. Toda ne več edina. Maribor ne zmaguje s slogom, nima evropskega pridiha in igralca s presežno vrednostjo za zahtevnejši trg, kot je Izrael ali druga, tretja evropska liga. To so Zahovićeve skrbi, reši pa jih lahko ob njegovi selekciji le trener s svežimi zamislimi. Morda tudi Milanič, ampak drugačen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije