TENIS

Meša slovenščino in hrvaščino

Objavljeno 14. avgust 2019 09.22 | Posodobljeno 14. avgust 2019 09.22 | Piše: Marko Uršič

Tomas Lipovšek Puches zmagovita slovenska osvežitev v Portorožu. Teniško reprezentanco v Davisovem pokalu bo okrepil v igri dvojic.

Tomas Lipovšek Puches živi v Buenos Airesu, predniki po očetovi strani so Slovenci, po mamini Hrvati. FOTO: Sportida
PORTOROŽ – Po neuspešnem uvodnem dnevu teniškega challengerja v Portorožu, ko so izpadli štirje Slovenci, je za prvo domačo zmago poskrbel Tomas Lipovšek Puches. Argentinec pod slovensko zastavo nastopa od maja, v reprezentanci so si ga zaželeli, da bi bili v Davisovem pokalu močnejši med dvojicami. Za Tomasa Lipovška Puchesa je portoroški turnir prvi iz serije challenger, na katerem igra pod slovensko zastavo. V uvodnem krogu se je pomeril s povabljencem Zvonimirjem Oreškovićem, ki sploh ni uvrščen na lestvico ATP, od Hrvata je bil boljši s 6:1, 6:0. »Doslej sem imel tu kar veliko sreče, najprej, da sem se uvrstil v kvalifikacije, nato da sem se meril z mladim, neizkušenim tekmecem, potem pa še na glavnem turnirju, saj igra sicer Orešković na nižji ravni. Veliko boljši sem bil, vesel sem te zmage in gremo naprej,« je dejal 26-letnik, ki je v Portorož iz Argentine pripotoval v sredo, nato pa v petek prvič zaigral v Sloveniji pod slovensko zastavo, zaradi česar je bil kar malce živčen. Ne nastopa pa prvič na Obali, saj je bil tu že lani (izpadel je v drugem kolu kvalifikacij), ko je pripotoval na pogovore s kapetanom reprezentance za Davisov pokal Miho Mlakarjem. Takrat je že dlje razmišljal, da bi igral za Slovenijo, saj ima slovenski potni list od 12. leta.

Išče učitelja

»Pred štirimi leti mi je eden od argentinskih trenerjev; ta je vedel, da imam tudi slovenski potni list, predlagal, da razmislim o igranju za vašo državo in naj stopim v stik s tedanjim kapetanom Blažem Trupejem, če bi bil slučajno zainteresiran. Bil je, predlagal mi je, da pridem na pogovore, a nisem šel. Lani pa me je kontaktiral Miha Mlakar in me povprašal, ali me še vedno zanima igranje za Slovenijo. Pritrdil sem in nato prišel v Portorož, kjer sva se sestala, letos pa smo se dogovorili do konca,« je pojasnil igralec iz Buenos Airesa, čigar korenine po materini strani segajo na Hrvaško, po očetovi pa v Slovenijo. Slovensko ne govori, si bo pa v prihodnje poiskal učitelja. »Poznam nekaj slovenskih besed oziroma bolj hrvaških, saj vsi v družini govorijo hrvaško. Jaz nekoliko mešam jezika, saj sta si precej podobna,« je ob naštevanju »hvala, dober dan, dobra večer, jedan, dva« pojasnil Lipovšek Puches, ki pozna večino slovenskih igralcev, najbolj Nika Razborška, ki mu je dal kontakt od Trupeja, zelo vesel je bil tudi, ko je na OP Francije do njega prišel Aljaž Bedene in se mu predstavil. Lipovšek Puches bo slovensko reprezentanco okrepil v konkurenci dvojic, ki je naša šibka točka, saj je v tej veliko boljši kot med posamezniki, predvsem zaradi bolj sproščenega igranja. Pri uvrstitvah na ATP to pomeni 264. in 738. mesto, pri čemer je med posamezniki želja top 100 in na tak način preživljanje s tenisom. Saša Verčič
Deli s prijatelji