NOGOMET

Maribor je na plus deset, na zmago tudi v Stožicah

Nogometaši Olimpije so lahkomiselno izgubili s Triglavom v Kranju. V soboto derbi z vodilnimi vijoličnimi, ki so rezervirali naslov prvaka.
Fotografija: Triglavani so v izdihljajih tekme dvakrat premagali vratarja Nejca Vidmarja, na fotografiji levo, in na koncu za tretjo zaporedno spomladansko zmago pokorili ljubljanske zmaje. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Triglavani so v izdihljajih tekme dvakrat premagali vratarja Nejca Vidmarja, na fotografiji levo, in na koncu za tretjo zaporedno spomladansko zmago pokorili ljubljanske zmaje. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Napočil je trenutek, ko so se opekli tudi nogometaši Olimpije. Verjetno se bo izkazalo, da je bil poraz zmajev v Kranju usoden pri njihovem lovu na vodilni Maribor, saj se je prednost vijoličnih ob zmagi proti Gorici povišala na deset točk. To se je zgodilo tik pred derbijem vodilnih moštev v Stožicah. V soboto ob 20.30 bi znali Štajerci zabiti zadnji žebelj v krsto prvakov, če bodo sredi Ljubljane premagali zeleno-bele. S tem bi njihova prednost narasla na 13 točk, zapravili pa bi jo lahko zgolj po scenariju, ki se spogleduje z znanstveno fantastiko.

Neuspešne strelske vaje zmajev

Olimpija se je na Gorenjskem premagala sama. Po celi vrsti neizkoriščenih priložnosti ob golu Asmirja Suljića v prvem polčasu (Stefan Savić je zadel vratnico), ko bi lahko Ljubljančani prišli do zajetne prednosti in mirno odigrali do konca tekme, so si pošteno zagrenili življenje. Vodstvo bi lahko elegantno povišali tudi v drugem polčasu, a je Savić v 58. minuti zgrešil z enajstih metrov (pred tem je v kazenskem prostoru Kristjan Arh-Česen podrl Suljića), poudariti pa je treba še izjemne obrambe 19-letnega vratarja Jalna Arka, ki je imel tudi precej sreče ob kanonadi Suljića in tokrat rezervista Roka Kronavetra v 72. minuti. V končnici tekme se je zgodil fantastični zasuk za gostitelje, ki so si najprej priigrali kazenski strel (z roko je v kazenskem prostoru igral Mario Jurčević), po golu z bele točke pa je David Tijanić v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška (94. minuta) s filigransko natančnim strelom svojemu nekdanjemu klubu zabil še drugi gol. Slavje Gorenjcev je bilo popolno, v treh spomladanskih tekmah so dosegli tri zmage.

Slabo vabilo za derbi

»Zapravili smo preveč priložnosti za zadetek, sploh v prvem polčasu, ko smo igrali odlično. V drugem polčasu smo zapravili še enajstmetrovko, preslabi smo bili v zaključkih napadov,« je ugotavljal trener Olimpije Robert Pevnik, ki je dramatično končnico tekme videl takole: »Preveč brezglavo smo poskušali doseči še drugi zadetek in to nas je drago stalo. Imeli smo slab dan. Razen zadnjih petih minut smo odigrali dobro.« Pevnik je pragmatičen, hoče, da igralci čim prej pozabijo na ta poraz in se pripravijo na sobotni derbi. »Poraz boli, toda moramo se pripraviti na dvoboj z Mariborom, ki bo povsem drugačna zgodba. Na tisti tekmi ne bom mogel računati na Suljića zaradi kartonov, a se vrača Kronaveter, čigar pripravljenost bomo morali ta teden še dvigniti na višjo raven,« je še dejal Pevnik, ki je skupaj z varovanci v orlovem gnezdu zapravil odlično priložnost za lepo vabilo na derbi. Tako bo na stožiških tribunah zagotovo precej manj gledalcev, kot bi jih bilo v primeru zmage v Kranju.

Uspešni orli trdno na tleh

V taboru Triglava so razumljivo sijali od sreče po zmagi nad velikimi rivali in osvojenih devetih točkah v treh spomladanskih krogih. Toda kljub temu trener Dejan Dončić z nogami ostaja na trdnih tleh. »Tekme nismo začeli dobro, nismo bili agresivni, nikakor nismo mogli najti svoje igre. Med odmorom smo se dogovorili, da moramo igrati bolj tvegano in bolj agresivno, saj smo v prvem polčasu Olimpiji puščali preveč prostora, da je ustvarjala svojo igro. Popolno tveganje v finišu se nam je bogato obrestovalo, menim,da smo zasluženo zmagali,« je povedal Dončić, ki tokrat ni imel na voljo kaznovanega prvega strelca in asistenta Luko Majcna, zato pa je imel svoj dan čuvaj mreže Arko. »Vselej pravim, da mora vratar v določenih situacijah prevzeti svojo odgovornost in prispevati svoj delež, zaradi česar je vsej ekipi lažje. Ob zaostanku nismo imeli več česa izgubiti, tokrat smo vzeli vse. Fantom čestitam za pogum in pristop.« Kje je domet tega okrepljenega Triglava? »Vse ostaja enako. Cilj je obstanek v ligi, po možnosti višje od devetega mesta. Nočemo, da se med nas priplazi evforija, delali bodo od tekme do tekme, kakor je bilo to doslej. Na vsaki moramo pokazati pravi pristop, naša všečna igra in rezultati so najlepše vabilo za gledalce,« je še zatrdil Dončić. Ob odsotnosti Majcna je kapetanski trak nosil izkušeni povratnik v Kranj Aleš Mertelj. »Ekipa je verjela vase, zato smo bili nagrajeni. To je lepa sobota, pred takšno publiko je tudi zmaga nad Olimpijo možna. Tijanić se je dvakrat odlično izkazal, vso moštvo je pošteno garalo. Zmage nas ne smejo zavesti, imamo namreč mlado moštvo, ki še raste. V nobeni tekmi ne moremo biti favoriti, vsakič moramo biti maksimalni, tudi na treningih. Trenutno je videti vse obetavno, a ne smemo v ničemer prehitevati zadev, saj je nogomet zelo nepredvidljiv,« opozarja Mertelj.

Tavares: 500. nastop, 148. zadetek

Bivši Mertljev klub, Maribor, jo je pred svojimi navijači odnesel brez praske proti Gorici, ki je sicer do konca ogrožala idealen domač razplet, a je bilo to na koncu vendarle premalo, da bi Severni Primorci osvojili vsaj točko v Ljudskem vrtu. Tako ostajajo pri spomladanski ničli. Mariborčani so se mučili v prvem polčasu, v drugem so bili konkretni. Marcos Tavares je svoj 500. nastop v vijoličnem dresu začinil s 148. prvoligaškim golom. Trener Maribora Darko Milanič je zaradi prepovedi vodenja (kazen zaradi neprimernega komentiranja dela sodnikov) tekmo spremljal s tribune, njegov pomočnik Saša Gajser je imel na klopi ob sebi športnega direktorja Zlatka Zahovića. Denis Klinar je prejel rumeni karton in je izgubljen za derbi v Ljubljani, medtem ko pod Kalvarijo upajo, da bo za položaj desnega bočnega branilca nared rekonvalescent Martin Milec. »Zmaga nam je olajšala delo, ni pa še nič odločenega v borbi za prvaka,« je dejal Gajser. Mariborčani imajo v zadnjem obdobju boljši izplen iz derbijev v Ljubljani. »To je zelo velika specifika. Fantje imajo veliko podporo v Ljudskem vrtu, a je prisoten tudi velik pritisk. Zadnja dva derbija v Ljudskem vrtu smo izgubili, lažje nam je igrati derbije v gosteh. V Ljubljani bomo igrali na zmago, Olimpiji ne bo lahko,« je sporočil Gajser. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije