NOGOMET

Maribor izgubil in bojkotiral, Tabor spoznal, kaj je 1. liga

Na startu nogometnega prvenstva Triglav premagal prvaka v Ljudskem vrtu. Novinec Tabor je v Sežani hitro položil orožje proti Aluminiju iz Kidričevega.
Fotografija: David Tijanić, v belem dresu, je prvi zadel za kranjske orle, žoga se je v mrežo odbila od Saše Ivkovića, na fotografiji levo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
David Tijanić, v belem dresu, je prvi zadel za kranjske orle, žoga se je v mrežo odbila od Saše Ivkovića, na fotografiji levo. FOTO: Tadej Regent

Maribor, Sežana – Državno prvenstvo se še niti ni dobro začelo, v Ljudskem vrtu pa so že zagnali histerijo zaradi odločitev sodnika Dejana Balažiča po porazu s kranjskim Triglavom na domačem igrišču (1:2). V 1. krogu vijoličnim po evropskem zmagovitem gostovanju na Islandiji ni šlo nič od nog, na drugi strani pa so Gorenjci spretno in srečno izkoristili ponujeni priložnosti z zadetkoma Davida Tijanića v prvem in Egzona Kryeziuja v drugem polčasu. Prvaki so v pravem jurišu v finišu tekme prišli zgolj do častnega zadetka, ki ga je dosegel Jasmin Mešanović, sicer veliki osmoljenec po nekaj zgrešenih priložnostih. Toda pod Kalvarijo so se tudi tokrat izognili svojim pomanjkljivostim in napakam ter bolj ali manj poraz pripisali krivičnemu sojenju. Balažič je razveljavil gol Roka Kronavetra v 5. minuti, ker je bil v nedovoljenem položaju, v drugem polčasu pa pri izidu 0:1 ni pokazal na belo točko, potem ko je v kazenskem prostoru gostov Kristjan Arh Česen s hrbta odrinil Saša Ivkovića. Poraz in nezadovoljstvo s sojenjem sta botrovala mariborskemu bojkotu novinarske konference. To je še ena tragikomična poteza Štajercev, kjer prepogosto pustijo, da razgreta čustva preplavijo športno spoštovanje in dostojanstvo. Tako se pač v porazih tolažijo šampioni izpod Pohorja. Orli iz Kranja so veseli zapuščali hram šampionov. »Pred tekmo smo napovedali, da se želimo pokazati v najboljši luči. Čestitam fantom, igrali so organizirano, disciplinirano, čakali so na svoje priložnosti in ju na koncu izkoristili,« je dejal trener Triglava Dejan Dončić, ki je bil neprijetno presenečen, ker na novinarski konferenci ni bilo kolega in tekmeca Darka Milaniča. »Bodo že sami povedali, zakaj Darka Milaniča ni ob meni. Normalno je, da prideš na novinarsko konferenco, ne glede na to, kaj se dogaja. Ko smo mi proti Mariboru izgubili s 4:1, smo bili korektni. Vsak sprejema svoje odločitve, vsak odgovarja za svoja dejanja,« je dejal Dončić.

Luka Štor je v Sežani dosegel drugi zadetek za Aluminij. FOTO: Mavric Pivk
Luka Štor je v Sežani dosegel drugi zadetek za Aluminij. FOTO: Mavric Pivk

Tabor potrpežljivo v trpljenju

Trenerja Tabora Andreja Razdrha čaka še veliko dela. FOTO: Mavric Pivk
Trenerja Tabora Andreja Razdrha čaka še veliko dela. FOTO: Mavric Pivk
V uvodni tekmi novega prvenstva pa novinec CherryBox 24 Tabor v Sežani ni razveselil svojih privržencev v dvoboju z Aluminijem iz Kidričevega, saj je izgubil z 2:0 (strelca Nikola Leko in Luka Štor v prvem polčasu). Primorci so se med elito vrnili po 18 letih, vodstvo kluba priznava, da so jih s tem napredovanjem igralci prehiteli, to pa se tudi vidi v selekcioniranju ekipe in organizaciji kluba. Na Primorsko je v minulih treh tednih prikapljalo kar sedem novincev, zato trener Andrej Razdrh v tako kratkem času kajpada ni mogel spodobno povezati igralcev in uigrati ekipe. »Aluminij je zasluženo zmagal. Morda so moji igralci šli malce preveč bojazljivo v tekmo. Videlo se je, da so zaradi prvega prvoligaškega obračuna nekoliko v krču. Videlo pa se je tudi, da nam še veliko manjka v kombinatoriki, saj smo sestavljeni na novo. Aluminij je pokazal, da je uigran, da je moštvo dlje skupaj, mi pa smo ves čas zamujali v dvobojih, presenetile so nas njihove hitre podaje. V primerjavi z drugo ligo tu žoga potuje hitreje, več je avtomatizma v igri, zato nas čaka še veliko dela. Za nas bo vsaka naslednja tekma, kot da igramo proti Mariboru ali Olimpiji. Moramo dvigniti glave in trdo delati še naprej,« je realen Razdrh. Sežanci lahko pričakujejo obdobje trpljenja v privajanju na prvo ligo vsaj do konca avgusta, ko bo predvidoma dokončno zaključeno kadrovanje ekipe. V taboru rdeče-črnih se nadejajo, da bodo imeli srečno roko pri glavnini novih obrazov. V tem času pa bodo morali pokazati precej potrpljenja, računajoč tudi na športno srečo, ki jo bodo potrebovali v boju za obstanek. Da ni vse samo črno, potrjujejo odlični 20-letni vratar Arian Rener, ki jih je rešil višjega poraza, in nekaj napadalnih, pogumnejših akcij v drugem polčasu, ko bi si zaslužili vsaj častni zadetek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije