NEVERJETNIH 41 TOČK

Luka Dončić Mehičane obdaril s čarovnijami

Luka Dončić na koščke razstavil Detroit Pistons. Mladi Ljubljančan navdušil z 41 točkami in španščino.
Fotografija: Mehičani so Luko Dončića pričakali z vsemi častmi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mehičani so Luko Dončića pričakali z vsemi častmi. FOTO: Reuters

Lukamanija ne pozna meja, je potrdila tudi zadnja tekma košarkarjev Dallasa v ligi NBA. Odigrali so jo v mehiški metropoli, razpoloženje na igrišču in tribunah pa je bilo podobno, kot bi bilo v Teksasu ali kjer koli drugje na zemeljski obli. Luka Dončić je ob zmagi nad Detroitom s 122:111 zablestel z 41 točkami, 12 skoki in 11 asistencami, 20.064 navdušenih gledalcev pa mu je že po dveh minutah igre začelo vzklikati: »MVP, MVP!«

Na poti do osmega trojnega dvojčka v sezoni, s katerim je povečal prednost na posebni razpredelnici pred drugouvrščenima LeBronom Jamesom (LA Lakers) in Russellom Westbrookom (Houston), ki sta jih zbrala po šest, je imel nekaj težav le v uvodnih štirih minutah. Po štirih zgrešenih prostih metih pa se je vse skupaj odvijalo po njegovem scenariju, ki ga je mehiški časnik Reforma napovedal z naslovom Luka prinaša svoje čarovnije. »Na začetku nam ni bilo lahko, saj smo zaradi nadmorske višine (2250 metrov, op. p.) težje dihali. A prišli smo po zmago in jo tudi dosegli,« je potrdil Dončić, ki je na koncu metal za dve točki 8:11, za tri 6:13 in proste mete 7:12 ter le za točko zaostal za svojim strelskim rekordom v elitni ligi. »Razstavil nas je na koščke,« se je pridušal Detroitov trener Dwane Casey.


Kot običajno je bilo za slovenskega asa najpomembneje, da je Dallas iztržil 17. zmago v 24 tekmah prvenstva in z najboljšim začetnim izkupičkom po letu 2014 ostal na tretjem mestu v zahodni konferenci lige NBA. Čaka ga namreč izjemno zahteven niz petih dvobojev z vodilno peterico med vzhodnimi moštvi; za začetek bo v noči na nedeljo gostil Miami, ki pa očitno še ne bo mogel računati na Gorana Dragića, zaradi poškodbe prepone odsotnega že dva tedna.

Rojeni zmagovalec

»Vsak dan igramo nekoliko bolje in imamo še precej rezerve. Ko bo tudi Kristaps Porzingis po 20-mesečnem okrevanju docela izkoriščal svoj vrhunski potencial in ko bom odpravil nekatere slabosti, nam bodo tekmeci vse težje kos,« je zagotovil Dončić, ki je že pred tekmo naredil velik vtis na občinstvo, ko ga je s sredine igrišča nagovoril v brezhibni španščini. Po dvoboju je lokalnim novinarjem odgovarjal na vprašanja podobno tekoče kot Portoričan Jose Barea in Porzingis, ki se je v obdobju 2011–2015 kalil v Sevilli. Latvijca je vroče mehiško vzdušje spodbudilo, da se je izkazal z 20 točkami in 8 skoki, branilec Seth Curry pa je prispeval 30 točk in za 11 točk presegel svoj sezonski rekord.

Dallasov strateg Rick Carlisle je bil razumljivo zadovoljen z razpletom. »Dobre rešitve smo našli tudi, ko se nam je Detroit postavil po robu s consko obrambo,« je ocenil, nato pa seveda moral spregovoriti o junaku večera in sezone: »V ligi NBA sem že 35 let, zato me ne more prav nič presenetiti. Pri Dončiću vse skupaj postaja rutina, a po vsaki tekmi sem vesel zanj, in tokrat tudi za mehiške ljubitelje košarke, ki so lahko videli takšno predstavo. Luko je užitek gledati, ob tem pa je izjemen tekmovalec in rojeni zmagovalec. Vse to so odlike, ki bi si jih zaželeli pri idealnem košarkarju.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije