Leta 2014 zmleli Messija, zdaj želijo Evropo

Sobota prinaša vrnitev nemškega nogometnega prvenstva Kandidata za vrh le dva: Bayern in Robert Lewandowski
Fotografija: Bundesliga. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Bundesliga. FOTO: Delo

Pojutrišnjem bodo odprli nogometni ples v državi Evropske unije z največjim številom prebivalcev. Skorajšnja vrnitev bundeslige je odlična novica za nogometno družino in ni čudno, da so prvi prižgali luč za čudovito igro z žogo prav v Nemčiji. Glavni kandidat za (novi) naslov prvaka je znan: to je odlično organizirani bavarski stroj Bayern.

Navijači nestrpno odštevajo dneve do starta nemškega prvenstva, še bolj neučakana pa je industrija športnih stav, ki je usodno odvisna od življenja športa. Stavne hiše poznajo tudi favorite sezone 2019/20: to so Bayern s kvoto 1,2 (vložen evro vam prinese 20 centov zaslužka), Borussia Dortmund (kvota 6,5), Leipzig (10), Borussia Mönchengladbach (100) in Bayer Leverkusen (200), drugi, logično, kotirajo v ozadju.

Na vrhu Bayern in Lewandowski

V resnici je favorit le eden, to je Bayern, vsak drugačen razplet sezone kot jubilejni 30. solatni krožnik v rokah Bavarcev bi bil presenetljiv. FCB je doslej osvojil 29 naslovov prvaka (in le eden datira v obdobje pred ustanovitvijo bundeslige v letu 1962), sledijo Nürnberg z devetimi (drži obratno, le en naslov v obdobju bundeslige, leta 1968), Dortmund (8) in Schalke (7), a slednji se je nazadnje veselil davnega leta 1963.

Razmerje moči je tesno povezano s tržno vrednostjo kadra, ki ga imajo na voljo najvidnejši klubi. Tudi po tem merilu kotira na vrhu isti klub, lestvica (v milijonih €) pa je naslednja: Bayern 757, Dortmund 586, Leipzig 523, Leverkusen 383, Borussia M. 250 in Schalke 212, preostali člani 18-članskega tekmovanja se borijo s kadrom, katerega skupna vrednost po oceni portala Transfermarkt ne presega 200 milijonov evrov. Zanimivo, Bayernov trener Hans Flick ima na voljo 'le' 15 tujcev, največ jih premorejo v prvih ekipah Leipzig (21), Schalke (20) in Eintracht (20).

Bundesligo dovolili šele v sezoni 1963/64

Tudi v boju za najboljšega strelca sezone namenjajo stavnice največ možnosti za lovoriko Robertu Lewandowskemu, prvemu topničarju Bavarcev; poljski as tekmuje s kvoto 1,2, Timo Werner (Leipzig) 4, Jadon Sancho (Dortmund) 220, Erling Håland (Dortmund) 290, Marco Reus (Dortmund) 300 …

Kakor koli, Bayern je začel dominirati prav v sodobni zgodovini nemškega nogometa, prej so vladali drugi. Od konca druge svetovne vojne do leta 1963 je bila, denimo, prava zmeda tudi v nemškem nogometnem prvenstvu, predvsem v Zahodni Nemčiji. Zavezniki, ki so uspešno zmleli nacistični režim, so razpustili vse organizacije, bundesliga je zagledala luč sveta šele leta 1962 na zasedanju v Dortmundu, krstna sezona 1963/64 je pripadla Kölnu. Nato se je pojavil Bayern, ki je odtlej zagospodaril (Zahodni) Nemčiji.

V akademijah vzgojili prvake 2014

V soboto bodo odprli tekmovanje z najvišjim povprečnim obiskom gledalcev v Evropi, četudi brez navzočih na stadionih. To govori o mikavnosti bundeslige in sloga igre, ki ga gojijo v Nemčiji. Vse skupaj sega na prelom tisočletja, ko sta Nemška nogometna zveza (DFB) in vodstvo bundeslige sprejela odlok, po katerem so morali prav vsi klubi ustanoviti mladinske akademije, v katerih bi zoreli okoliški fantje s potencialom za državno reprezentanco. Do leta 2010 so klubi v 1. in 2. ligi namenili po 75 milijonov evrov letno za mladinski pogon, v katerem je igralo 5000 fantov med 12. in 18. letom starosti. Na ta način so povečali število nogometašev, starih največ 23 let, v nemškem prvenstvu s 6 % v letu 2000 na 15 % leta 2010.

Ni bilo torej čudno, da so Nemci želi uspehe v večini mlajših reprezentančnih selekcij in dosegli vrhunec leta 2014, ko so v finalu mundiala v Braziliji po podaljšku strli tedaj favorizirano Argentino z Lionelom Messijem na čelu.

4,2 milijarde € vreden kader četrti v Evropi

Nemški nogomet doslej ni igral tvegano. Ohranja pravilo, po katerem klubi ne smejo izpustiti iz rok več kot 49 odstotkov glasovalnih pravic, pomembno je tudi spoštovanje finančnega ferpleja in pravil licenciranja. Morda je tudi zavoljo tega bundesliga 'šele' na četrtem mestu v Evropi po merilu kumulativne vrednosti igralskega kadra (premier league 7,9 milijarde, primera division 5,1 milijarde, serie A 4,5 milijarde, bundesliga 4,2 milijarde, ligue 1 3,2 milijarde, druge lige pod milijardo). A v soboto bodo na piedestalu prav Nemci, ki jim bo zavidala celotna Evropa.

Bundesliga. FOTO: Delo
Bundesliga. FOTO: Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije