Kranjski adut je štajerski zet

Današnja tekma Triglav – Maribor bo prva po prekinitvi z gledalci. Gostitelji še posebno motivirani, Štajerci nadaljujejo lov za Olimpijo.
Fotografija: Aleša Mertlja (desno) so imeli v Mariboru radi tudi zaradi izjemnega moštvenega pristopa, zdaj je pomemben člen kranjske nogometne verige. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Aleša Mertlja (desno) so imeli v Mariboru radi tudi zaradi izjemnega moštvenega pristopa, zdaj je pomemben člen kranjske nogometne verige. FOTO: Tadej Regent

Nogomet se je vrnil na slovenska igrišča, danes pa bo storjen še korak več. Prvič po dobrih treh mesecih bo živahno tudi na tribunah. Resda še ne tako, kot je pod Storžičem po navadi ob gostovanju 15-kratnih državnih prvakov iz Maribora, vseeno pa bo ob rahljanju ukrepov v boju proti koronavirusu že omejeno število gledalcev poskrbelo za lepo podobo tekme med Triglavom in Mariborom v kranjskem športnem parku ob 18. uri.

Tekme moštev iz dveh regionalnih metropol, gorenjske in štajerske, imajo že dolgo brado in dasiravno na slovenskem nogometnem zemljevidu precej vidnejša vloga pripada vijoličnim iz Ljudskega vrta, so se tudi že domači orli večkrat veselili okusnega plena. Denimo lani v hladnem novembrskem večeru sredi Maribora, ko so favorizirani gostitelji delovali tako medlo, kot bi bili še v opojih od martinovanja, ki je en teden nekaj dni kot po navadi dodobra zaznamovalo utrip mesta ob Dravi. Triglav se je odrezal z učinkovito predstavo, ob zmagi z 2:0 (Petric, Brkić) zasluženo odnesel točke, toda zategadelj se kaj posebnega v razmerjih na domači nogometni sceni ni spremenilo: Maribor je v zgornji polovici lestvice in se je že po pičlih dveh tekmah po tej prekinitvi konkurenčno vključil v boj za vrh, Triglav pa na 8. mestu v družbi Sežancev in Domžalčanov še zdaleč nima mirnega spanca.

Na prvi tekmi slovenske nogometne lige z občinstvom po prekinitvi bo danes na osrednji tribuni nekaj več kot 300 gledalcev, večinoma z upanjem na domač podvig, res pa je, da NK Maribor že dolgo ohranja vsaj krog simpatizerjev – če že ne gorečih privržencev – tudi v Kranju z okolico. Še posebno od dni, ko je domači fant Aleš Mertelj blestel v vijoličnem dresu, igral v ligi prvakov in tudi državni reprezentanci, njegova oče Bojan in brat Aleksander, nekoč eden vodilnih slovenskih vaterpolistov, pa sta z organizacijo avtobusnih izletov na tekme v Ljudski vrt ogrela Gorenjce in ti so nato z glasnim spodbujanjem prispevali delež k podvigom Maribora na poti k prestižnim žarometom nogometnih aren v Londonu, Glasgowu, Gelsenkirchnu itn.
Danes je Mertelj pomemben in avtoritativen adut svojega Triglava, zanj so seveda tekme proti nekdanjemu klubu prav posebne. »Drži, veliko prijateljev imam v Mariboru. Tako v slačilnici kot v pisarnah in tudi zunaj kluba. Toda igrišče je posebna zgodba, tukaj se pač vsak bori za svoje moštvo,« nam je povedal omenjeni domači nogometaš, obenem tudi štajerski zet. Današnje tekme se posebno veseli tudi zaradi spoznanja, da se na stadion vrača občinstvo.

V mariborskem taboru spoštujejo današnje gostitelje, proti njim so doživeli že marsikaj, toda nova energija pod vodstvom Sergeja Jakirovića na klopi kajpak botruje vijoličnemu optimizmu. Moštvo je nazadnje proti Aluminiju, prav tako v preteklosti že večkrat prav neugodnemu tekmecu, ohranjalo zanesljivost in zbranost, ob koncu z gladko opravljeno nalogo (3:0; Kontek ag., Zahović, Dervišević 11-m) osvojilo točke in se med odštevanjem do velikega derbija v Stožicah (28. t. m.; 20.45) že približalo vodilni Olimpiji na –4. Po idealnem scenariju bi Štajerci, ki bodo danes brez poškodovanega Mitje Vilerja, radi ta zaostanek do omenjenega spektakla še zmanjšali, za začetek pa si seveda želijo nadaljevati zmagoviti niz.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije