Ko je derbi, je tudi kurja polt

Danes ob 20. uri železarji in zmaji za prestiž in točke v AHL. Na Jesenicah gre pričakovati živžav na ledu in tribunah.
Fotografija: Urban Sodja je bil med strelci za sobotno jeseniško zmago proti Asiagu. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Urban Sodja je bil med strelci za sobotno jeseniško zmago proti Asiagu. FOTO: Uroš Hočevar

Ponedeljek običajno ni dan odmevnih športnih dogodkov, a v Zgornjesavski dolini bo danes drugače. Izjemoma bo že prvi dan v tednu napočil čas za derbi izjemno dolge tradicije pri nas, hokejski med Jesenicami in Olimpijo, tokrat za točke v predzadnjem krogu AHL.

Tekma se bo v Podmežakli začela ob 20. uri tako kot tudi drugi dve (Asiago : Ritten, Cortina : Brunico), saj v zadnjih dveh krogih drugega dela vsi igrajo hkrati, da bi se pač kar najmanj ukvarjali s preračunavanjem. A ne glede na delovni dan in eno uro poznejši začetek tekme, kot so ga na Jesenicah vajeni, gre pričakovati na tribunah spodoben živžav. Morda celo z najboljšim obiskom doslej v sezoni, saj je temperaturo dvignila odlična sobotna predstava železarjev z Asiagom (4:1; 0:1, 4:0, 0:0; Ankerst, Urukalo, U. Sodja, Đumić). Ti so osvojili točke drugič zapored, prvič v tem drugem delu na domačem ledu.
Na hokejskih Jesenicah je korak navzgor opazen že od vrnitve Marcela Rodmana h klubu, zdaj je športni direktor, privržence – na sobotni večer se jih je v Podmežakli zbralo okrog tisoč – pa sta navdušili tako psihična trdnost moštva kot spodbudna ustvarjalnost. Igra je ohranjala rep in glavo, sledile so si smiselne akcije. Jaka Ankerst, strelec vodilnega gola gostiteljev, je poudaril: »Dosegli smo štiri gole, kar je izjemno za našo samozavest pred tekmo z Olimpijo. Prestiž derbija vedno prinaša kurjo polt, obenem pa gre za pomembne točke. Imenitno bi bilo, ko bi v končnici startali na domačem ledu.«

Zadnje besede so bile še pred enim tednom za gorenjski tabor bolj kot ne pobožna želja, a tekmi v Rittnu in ta domača z Asiagom so s šestimi točkami in skupaj le enim prejetim golom odprla dveri optimizmu. Moštvo deluje bolj čvrsto in urejeno kot pred zadnjim gostovanjem zmajev na Gorenjskem. V predprazničnih decembrskih dneh so se veselili zmage s kar 7:0!

Preplaha še ne gre zganjati

Olimpija danes? Po tesnem sobotnem porazu v Cortini d'Ampezzo (1:2; 1:0, 0:1, 0:1; Mušič), kjer zaradi ukrepov proti nevarnosti koronavirusa ni bilo gledalcev, še ne gre zganjati preplaha, češ da zeleno-bela igra ni več na konkurenčni ravni za vrh, res pa je, da so nekatera moštva, jeseniško prav posebno, izboljšala svojo podobo, tako da zmaji ne delujejo več tako prepričljivo, kot so v uvodnem delu sezone. A bodo v želji po ubranitvi lovorike najboljšega moštva AHL morali izboljšati učinkovitost, predvsem v trenutkih številčne premoči na ledu. Tokrat so imeli v Italiji šestkrat igralca več, pa niso dosegli niti enega gola! Govorice po tivolskih hodnikih in različnih spletnih klepetalnicah že ponujajo možnost zamenjave trenerja Gregorja Polončiča in namesto njega najpogosteje omenjajo nekdanjega selektorja Iva Jana, a poznavalcem bi se takšna poteza zdela vse prej kot smiselna, saj je Polončičev občutek tako za hokej kot vodenje moštva na visoki ravni in je doslej zmajem ponudil precej več pozitivnih lastnosti kot slabosti.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije