JUDO

Klaro vedno tudi malo strah za polsestro Ano

Slovenski judoistki Klara Apotekar in Ana Velenšek odlični na VN v Izraelu. Z zlato in bronasto kolajno osvojili dragocene točke v kvalifikacijah za OI.
Fotografija: Neustrašni polsestri isti dan na zmagovalnem odru v Tel Avivu: bronasta Ana Velenšek (levo) in zlata Klara Apotekar FOTO: Mirko Šindič
Odpri galerijo
Neustrašni polsestri isti dan na zmagovalnem odru v Tel Avivu: bronasta Ana Velenšek (levo) in zlata Klara Apotekar FOTO: Mirko Šindič

LJUBLJANA – Da je na uvodnem letošnjem turnirju za svetovni pokal v judu zadonela tudi slovenska himna, je na turnirju za veliko nagrado v Tel Avivu poskrbela Klara Apotekar, ki je predvčerajšnjim opravila z vsemi tekmicami v kategoriji do 78 kilogramov. Izjemen podvig mlajše polsestre je isti dan z bronasto kolajno dopolnila Ana Velenšek (nad 78 kg).
Apotekarjeva je bila na tekmovanju v Izraelu razred zase. Potem ko je z iponi ugnala Američanko Nefeli Papadakis (10:0), Rusinjo Antonino Šmelevo (10:0) in Portugalko Patricio Sampaio (10:0), jo je v velikem finalu na nasprotni strani tatamija pričakala stara znanka – Kosovka Loriana Kuka. Po izenačenem rednem delu je o zmagovalki odločal podaljšek, v katerem je po debelih treh minutah tako imenovano zlato točko dosegla 21-letna judoistka kluba Z'dežele Sankaku. »Ker se z Loriano dobro poznava, je bila to zelo taktična borba. Na srečo mi je uspel zmagoviti met za vazari (7:0),« se je svoje krstne zlate lovorike na tovrstnih tekmovanjih veselila Apotekarjeva, ki je že zjutraj slutila, da bi bil lahko to njen dan. »Sčasoma dobiš določene izkušnje in tako že, ko vstaneš, veš, ali si pravi ali ne. Da sem dobro pripravljena, sem se nato prepričala med ogrevanjem. V tekmo sem se zato podala zelo sproščeno in obenem odločno. Z napadi sem prehitevala nasprotnice in si prizadevala v sleherni borbi dati vse od sebe,« je po zasluženi večerji zaupala Klara in pristavila, da je z enim očesom pogledovala proti polsestri Ani in močno stiskala pesti zanjo. »Ker je dosti lažja od tekmic, me je vedno malo strah, da se ne bi poškodovala,« je priznala mladinska evropska prvakinja iz Maribora 2017.

Zaradi polsestre živčna tudi Ana

Tudi Velenškova je – ko seveda ni bila na blazinah – napeto spremljala Klarino zmagoslavno pot proti vrhu. »Bila sem izjemno živčna, med njenimi dvoboji sem se znojila skoraj tako, kot da bi se sama borila,« je v smehu zaupala Velenškova, ki je bila na poti do tretjega mesta boljša od Rusinje Ane Guščine (10:0), Portugalke Rochele Nunes (7:0) in Belorusinje Marine Sluckaje (10:0). Edini poraz ji je v polfinalu zadala Ukrajinka z azerbajdžanskim potnim listom Irina Kindzerska (0:10), ki se je pozneje ovenčala z zlato lovoriko. Kot je pojasnila Ana, polfinalne nasprotnice, ki je od nje težja kar za 50 kilogramov, niti premakniti ni mogla, medtem ko je pri drugih tekmicah njena taktika obrodila sadove. »Poskušala sem biti čim bolj aktivna, utruditi nasprotnice, jih spraviti na tla in v parterju izkoristiti svoje prednosti. To mi je, če odmislim polfinale, dobro uspevalo,« je razložila 27-letnica iz Šmartnega v Rožni dolini, prav tako kot Apotekarjeva varovanka celjskega strokovnjaka Marjana Fabjana. Toda v Izraelu je dekleti, ki sta z odličnima dosežkoma osvojili dragocene točke v kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, kot trener vodil njegov pomočnik Mirko Šindič. »Mirku popolnoma zaupam, sam ne morem biti povsod zraven,« je omenil Fabjan, kajpak zadovoljen s tem, kar sta v Tel Avivu prikazali Klara in Ana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije