FORMULA 1

Kimijeva žena pošilja Lewisa na balet

Sebastian Vettel lovi svojo krstno zmago na Hockenheimringu. Lewis Hamilton želi nemškemu zvezdniku vrniti milo za drago.
Fotografija: Sebastian Vettel se že veseli spektakla v Hockenheimu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Vettel se že veseli spektakla v Hockenheimu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – V Hockenheimu, kjer bodo jutri ob 15.10 prižgali zelene luči (oziroma ugasnili rdeče) za start enajste letošnje dirke v formuli 1, bodo bolj ali manj vse oči domačih bencinskih zasvojencev uprte v Sebastiana Vettla. Nič čudnega, ko pa je Ferrarijev adut, ki je 3. julija praznoval 31. rojstni dan, otroštvo preživel nedaleč stran od prizorišča velike nagrade Nemčije.
Vettel si je za tokratni spektakel na Hockenheimringu zastavil jasen cilj – zmago! Zanimivo, da na tem dirkališču, ki leži 20 kilometrov južno od Mannheima, še nikoli ni slavil. »Če odraščaš manj kot pol ure vožnje od Hockenheima, je logično, da si želiš tam enkrat zmagati v kraljevskem avtomobilističnem razredu,« je poudaril 31-letni Nemec, ki se zaveda, da ima jutri prejkone zadnjo priložnost za uresničitev te želje. Kot vse kaže, bo Hockenheim letos zadnjič gostil dirko v formuli 1. Velike nagrade Nemčije namreč pristojni po letih 2015 in 2017 niti prihodnjo sezono niso uvrstili na koledar. Vettel je bil zaradi tega precej kritičen do odgovornih. »To je očitno zaradi tega, ker nihče ni pripravljen plačati, kar je škoda; navsezadnje veljamo za avtomobilistični narod,« je presodil štirikratni svetovni prvak (z Red Bullom v letih 2010, 2011, 2012 in 2013) in v isti sapi pribil, da so mnoge druge države pripravljene odšteti ogromno denarja, da bi lahko gostile najhitrejši cirkus. Ne razume, zakaj je to težava v Nemčiji.

Upa, da bodo domači ljubitelji formule 1 ta konec tedna dodobra napolnili tribune na Hockenheimringu in na ta način pokazali, da jim ni vseeno za usodo nemške dirke, sam pa se bo potrudil, da se jim bo oddolžil s čim boljšo predstavo, ki bi jo – kot je večkrat omenil – rad kronal z zmago. To mu bo kot prvi poskušal preprečiti njegov najhujši tekmec Lewis Hamilton (Mercedes) in mu podobno pokvariti zabavo v domačem stanovanju, kot mu jo je Vettel pred dvema tednoma v Silverstonu.

Angleški šampion še ni pozabil tamkajšnjega bližnjega srečanja v uvodnem krogu s Sebastianovim ekipnim kolegom Kimijem Räikkönenom. Ledenega moža je naravnost obtožil, da je namerno trčil vanj in tako Vettlu pomagal do prvega mesta, Ferrariju pa očital »zanimivo taktiko« v boju za naslov svetovnega prvaka. Če je Räikkönen obtožbe v svojem značilnem slogu sprejel dokaj hladnokrvno, pa te niso pustile ravnodušne Kimijeve ženeMinttu. »Če ob porazih jokaš kot deklica, se raje ukvarjaj z baletom!« je Hamiltonu svetovala 31-letna Finka. Na stran moštvenega sotekmovalca je kakopak stopil tudi Vettel. »Neumno je bilo od Lewisa reči nekaj takega,« je komentiral Hamiltonove obtožbe in – zanimivo – pozdravil njegovo podaljšanje pogodbe z vodstvom Mercedesa. »Veselim se že, da se bodo najini dvoboji nadaljevali, upam le, da v prihodnje z boljšim koncem zame,« si je zaželel nemški as in pripomnil, da se hoče vedno boriti z najboljšimi. »In Lewis je vsekakor eden od najboljših …«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije