NOGOMET

Kateri slavljenec bo drevi praznoval lepše: Kek ali Herzog?

Objavljeno 09. september 2019 09.00 | Posodobljeno 09. september 2019 09.00 | Piše: Jernej Suhadolnik
Ključne besede: Nogomet

Slovenci tri dni po zmagi nad Poljsko še nad Izrael. Domen Črnigoj odšel domov, Kek brez zamenjave.

Strelca obeh golov Aljaž Struna in Andraž Šporar sta bila v petek zvečer med najboljšimi akterji tekme v Stožicah. Navijači računajo nanju tudi nocoj proti Izraelu. FOTO: Uroš Hočevar
LJUBLJANA – Kaj zmore nogometna Slovenija tri dni po eni njenih najodmevnejših zmag v zadnjem desetletju? To se sprašujejo privrženci slovenske reprezentance pred drevišnjo vrnitvijo v Stožice (20.45), kjer bodo gostitelji iskali – po podvigu s Poljsko – nove tri točke v boju za zgodovinsko evropsko prvenstvo leta 2020.

Poljaki v petek zvečer Slovenije res niso prvič zapustili na ščitu, leta 2009 so namreč v Mariboru 'pokasirali' še gol več kot nazadnje v Ljubljani, toda med Poljsko 2009 in Poljsko 2019 obstaja velika razlika. Tedanja zasedba je bila v očeh navijačev neuspešna in nepriljubljena, njen selektor, Nizozemec Leo Beenhakker, pa na tamkajšnjih stadionih osovražen le malo manj kot sosednji Rusi … Navijači so komaj čakali, da ga lahko vržejo iz sedla skupaj s predsednikom Latom. Današnja ekipa, ki ji poveljuje Robert Lewandowski, meri veliko višje, ne nazadnje je na prejšnjem euru prav Poljska najmočneje ogrozila poznejše prvake Portugalce s Cristianom Ronaldom na čelu.

V nogometu resda ni mogoče (za)spati na lovorikah. Z odlično popotnico čaka Slovence drevi najmanj tako neugoden izziv kot v petek zvečer, saj tudi Izraelci upravičeno merijo na eno od prvih dveh mest v skupini G, ki vodita na panevropski šampionat. Ta bo naslednje leto v kar dvanajstih državah na stari celini.

Pot do elitnega plesa Uefe je resda še dolga, zagotovo posuta s trnjem, nocoj bomo v stožiškem betonskem kompleksu vstopili šele v drugo polovico bojev za euro 2020. Izraelci so kljub petkovemu spodrsljaju s Severnimi Makedonci v Beršebi še kako živi, zavedajo se, da jim morebitno presenečenje v Ljubljani (lahko) odpira vrata do raja. To ve tudi Matjaž Kek, zato je pred novo 'tekmo sezone' mobiliziral vse razpoložljive sile na igrišču in ob njem.
8000
navijačev se je zbralo leta 2003 za Bežigradom, drevi jih v Stožicah pričakujejo veliko več.

Kek praznuje 58. rojstni dan

»Gotovo mi ni všeč, da bodo imeli Izraelci dan več za pripravo kot mi, saj so igrali že v četrtek. Mi smo imeli marca med Haifo in Stožicami 72 ur, Izrael bo imel tokrat 24 ur več,« je opozoril Kek, čeprav mu to ne bo pomagalo do lepšega praznovanja današnjega 58. rojstnega dne, za kar mu ob tej priložnosti iskreno čestitamo. Mariborčan se zaveda, da ima na voljo boljšo reprezentanco kot njegov avstrijski tekmec na izraelski klopi Andreas Herzog, ki bo – mimogrede – jutri upihnil 51. svečko na torti. Uvodno vprašanje bi lahko torej obrnili tudi drugače: kateri slavljenec bo praznoval lepše – Kek ali Herzog?

image
Matjaž Kek je danes dopolnil 58 let. Najlepše bi se nagradil z zmago nad Izraelom. FOTO: Uroš Hočevar
Kek je po sobotni vadbi za obnovitev moči včeraj dopoldne izvedel aktivacijo s fanti v fitnesu, popoldansko generalko za spopad z Izraelom pa je opravil kar na Brdu, in ne v Stožicah, tamkajšnjo zelenico so preizkusili gostje. Keku je najbrž bolj v slabo tolažbo, da bodo imeli gostje res dan več za pripravo, toda daljše potovanje do prizorišča tekme: Slovenci so namreč nastanjeni v hotelu Austria Trend, Izraelci pa v hotelu Intercontinental …

Izhodišče pred dvobojem je znano: izbrana vrsta iz najbolj razvite države na Bližnjem vzhodu še nikdar ni premagala Slovenije. Tudi v prvi letošnji tekmi v Haifi je bilo podobno – ob obali Sredozemskega morja so bili boljši gostje, četudi se je derbi končal brez zmagovalca (1:1). Enak razplet 172 dni pozneje bi močneje razveselil Izraelce, saj so Kekovi v boju za drugo mesto že potrošili kvoto spodrsljajev v domačem snidenju z Makedonci.

Ljubitelji zgodovinske statistike bodo vse do 20.45 gotovo pogrevali zadnje merjenje moči med reprezentancama. To je bilo leta 2003, razplet pa podoben kot letos: junija je bilo v turški Antalyi 0:0 – Izrael v času druge palestinske intifade ni smel igrati doma –, septembra na legendarnem Bežigradu 3:1. Selekcija Bojana Prašnikarja je končala na 2. mestu v skupini (za Francozi) in nato v dodatnih kvalifikacijah za euro 2004 potegnila kratko v dvoboju s Hrvaško.

Zadnji poraz Izraela v Ljubljani je videlo 8000 navijačev za Bežigradom, 16 let pozneje se jih bo v Stožicah zagotovo zbralo več. Kekovi fantje bodo v neugodni drevišnji tekmi potrebovali prav bučno podporo s tribun. Med njimi ne bo Domna Črnigoja, ki je po petkovi poškodbi že odšel domov. Gostujočo četo, ki ji poveljuje prvi strelec kvalifikacij Eran Zahavi, naj bi spet napadla Josip Iličić in Andraž Šporar.
Boj za EP 2020
Drevi: Latvija – S. Makedonija, Poljska – Avstrija, Slovenija – Izrael (vse 20.45). Preostale tekme, 10. 10: Avstrija – Izrael, S. Makedonija – Slovenija, Latvija – Poljska; 13. 10.: Poljska – S. Makedonija, Slovenija – Avstrija, Izrael – Latvija; 16. 11.: Slovenija – Latvija, Avstrija – S. Makedonija, Izrael – Poljska; 19. 11.: S. Makedonija – Izrael, Latvija – Avstrija, Poljska – Slovenija.

Lestvica skupine G

Poljska 5 4 0 1 12
Avstrija       5 3 0 2 9
Slovenija       5 2 2 1 8
Izrael 5 2 2 1 8
S. Makedonija 5 1 2 2 5
Latvija 5 0 0 5 0
Deli s prijatelji