ARDENSKA KLASIKA

Kakšna zmaga Rogliča! Takole jo je ukradel svetovnemu prvaku (VIDEO)

Primož Roglič je dobil enodnevno klasiko Liege–Bastogne–Liege.
Fotografija: Fotofiniš je pokazal, da se je Francoz veselil prekmalu. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Fotofiniš je pokazal, da se je Francoz veselil prekmalu. FOTO: Zaslonski posnetek

Primož Roglič je v svojo bogato zbirko zmag dodal še prvo veliko enodnevno klasiko. Zmagal je na prestižni enodnevni dirki Liege–Bastogne–Liege, in to v kakšnem slogu!

Zaključek je zaznamovala prava drama, v katero so bili vpleteni kar trije Slovenci, poleg Rogliča še Tadej Pogačar in Matej Mohorič. Ta se je v zadnjih nekaj sto metrih priključil skupini, ki je pobegnila nekaj kilometrov prej. Čakali so na zaključni sprint, v katerem je roke v znak zmagoslavja že dvignil svetovni prvak Julian Alaphilippe, toda Roglič mu je sledil mu zmago izmaknil v zadnjih centimetrih. 

 

Roglič: Nikoli ne smeš nehati verjeti

Francoz je hitro videl, da je storil napako, in čeprav so čakali na potrditev fotofiniša, je že bilo jasno, da je zmagal Slovenec. Za Rogliča je ta zmaga velika uteha po izgubljenem Touru, za njim je tudi težak teden po svetovnem prvenstvu, po katerem so ga zlasti kritizirali belgijski mediji, češ da ni sodeloval v lovu na Alaphilippa. »Res je bilo tesno, šele zdaj sem videl. Nikoli ne smeš nehati verjeti in se truditi vse do zadnjih centimetrov. Zares sem izjemno vesel te zmage,« je v cilju povedal Roglič. »Za mano je dolgo in naporno obdobje, zdoma sem že tri mesece, ponosen sem tudi na vso ekipo. Na koncu pa mi je le uspelo nekaj osvojiti, kajne?«

To je bil tudi izjemen slovenski dan, ob zmagi Rogliča je namreč Pogačar osvojil tretje mesto (in tako smo Slovenci znova imeli oba kolesarska asa na zmagovalnem odru), Mohorič pa četrto, saj so Alaphilippa degradirali na zadnje mesto v skupini ubežnikov, ker je v začetku zaključnega sprinta zaprl pot Švicarju Marcu Hirschiju.


 

Selekcija na zadnjem vzponu

Najstarejša izmed petih največjih klasik v kolesarstvu, organizirajo jo od leta 1892, je potekala po ustaljenem scenariju z dolgim začetnim pobegom in obračunom favoritov v najtežjem delu trase. V etapi je bil zaradi padca od glavnine nekaj časa oddaljen Pogačar, uspešno pa se je težavam izogibal Roglič, ki je spretno krmaril v glavnini, v kateri sta ritem narekovali moštvi Deceuninck-Quick-step, za katerega vozi Alaphilippe, in Sunweb za Hirschija, med tednom zmagovalca valonske puščice (Roglič ni nastopil).

Glavnina s favoriti je Švicarja Michaela Schärja (CCC Team), edinega od preostalih ubežnikov, ujela na vzponu Redoute, ki velja za ključno točko dirke 35 kilometrov pred ciljem. Na strmem klancu s povprečnim naklonom 8,9 odstotka je hitro prišlo do selekcije med najboljšimi, ki so se nato spopadli na zadnjem strmem vzponu.

V zadnjem delu etape so se napadi vrstili eden za drugim, a je moštvo svetovnega prvaka nevtraliziralo vse poskuse pred zadnjim vzponom na Roche-aux-Faucons. Na njem je potegnil Tom Dumoulin, sledili pa so mu le najboljši, med njima tudi Pogačar in Roglič. Nato je napadel Alaphilippe, sledil pa mu je Hirschi, za njim pa sta se pripeljala preko vrha tudi Roglič in Pogačar. Nekoliko v ozadju je kolesarila skupina 13 kolesarjev, vključno z Mohoričem.

Presenetil Mohorič

Zdelo se je, da se bo četverica pomerila za zmago, a se je iz ozadja po odličnem spustu in napadu približeval Mohorič, ki je prehitel vodilne, a mu je v zaključku zmanjkalo moči za sprint. Tega je prvi začel Alaphilippe, za njim je šel Hirschi, močan pa se je zdel tudi Pogačar, ki se je bližal obema favoritoma, toda menjava smeri svetovnega prvaka iz Imole je iz boja za zmago izločila Hirschija in Pogačarja na levi strani, Rogliču pa se je odprla pot na desni. Francoz je prehitro začel proslavljati zmago, a ga je s sunkom kolesa preko črte za nekaj centimetrov ugnal Roglič in se veselil prve slovenske zmage na petih velikih 'kolesarskih spomenikih'.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije