NOGOMET

Izraelcev ne ganejo dobrote Prekmurja

Objavljeno 18. julij 2019 07.00 | Posodobljeno 18. julij 2019 07.00 | Piše: Siniša Uroševič
Ključne besede: Nogomet

Slovenski klubi v povratnih tekmah 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Praznik v Murski Soboti, nova naloga Domžal in zrelostni izpit za Olimpijo.

Prekmurje sanja o tem, da bi se nogometaši takole veselili v primeru podviga proti Maccabiju iz Haife. FOTO: Tadej Regent
LJUBLJANA – Sinoči je na evropski premieri nove sezone oživel nogometni Maribor, danes bo vroče 60 kilometrov vzhodno na spektaklu v Murski Soboti, na mednarodni nogometni zemljevid se vračajo tudi Domžale, pred Olimpijo pa je zrelostni izpit v Latviji. Tam bodo za uvrstitev v naslednji kvalifikacijski krog evropske lige morali zmaji nadomestiti zamujeno z uvodne tekme v Stožicah. Drevi, malce po pol enajsti, bo jasno, kakšna bo uvodna bera slovenskih klubov v letošnjem poletnem uvodu na evropski sceni. Med tremi, ki lovijo evropsko ligo, najbolje kaže Domžalčanom, trenutno so od visokega cilja oddaljeni Prekmurci, največ ugank pa si zastavljajo Olimpijini privrženci. Se bo zeleno-belo moštvo spet nepričakovano spotaknilo ob oviro s severa, podobno pred dvema letoma proti Vaasi iz Finske? Ali pa bo vendarle uveljavilo svojo kakovostno prednost, o kateri so slovenski pokalni zmagovalci prepričani? »Smo dejansko bolj kakovostni od Latvijcev, ne bo pa lahko razdreti njihovega bunkerja. Zdaj si celo mislim, da bodo po zmagi na prvi tekmi poskusili še bolj tesno zapreti dostop do svojih vrat, čaka nas velika dela,« v pričakovanju današnje preizkušnje v Rigi (ob 18. uri) razmišlja Safet Hadžić, strateg Ljubljančanov. Obžaluje tudi nekaj smole in nespretnosti z uvodne tekme: »A to moramo pozabiti, in če smo za uvod imeli smolo, nam bo tokrat morda naklonjena sreča.« Sicer pa Hadžić ničesar ne želi prepuščati naključju, odločil se bo za tvegan pristop, njegovo moštvo bo po domačem porazu z 2:3 lovilo zmago z vsaj dvema goloma razlike. »Tvegali bomo in igrali napadalno,« je odločno dejal.

Prodane vse vstopnice

Ko bo Olimpija bržkone že končala svojo nalogo v Rigi proti domačemu RFS, se bo zastor nad nogometnim praznikom (ob 20. uri) dvignil v Murski Soboti. Pravzaprav bo živahno že ves dan, za povratno tekmo so že včeraj prodali vse vstopnice, več kot 4000 navzočih bo upalo na čudežni zasuk po porazu na uvodni tekmi v Izraelu proti Maccabiju iz Haife z 0:2, Jasno je, da novemu rodu Mure manjkajo mednarodne izkušnje, obenem bo treba ohranjati mirno kri ob evforiji s tribun. Dobri dve desetletji sta v Fazaneriji minili od zadnje preizkušnje na evropski klubski sceni. Ko pa so črno-beli nazadnje prav uspešno igrali v svoji mednarodni zgodbi, poleti 2012, ter se v četrtem kolu kvalifikacij za EL poslovili šele proti uglednemu Laziu iz Rima, so tekmece zaradi neustreznih razmer na domačem stadionu gostili v Lendavi in Mariboru. Kot sleherno izraelsko moštvo je tudi Maccabi pripotoval zdaj v Slovenijo z zelo temeljito logistiko, s svojimi varnostniki in tudi kuharjem. Pa četudi iz prekmurskih loncev in pečic po navadi imenitno diši! Domžalska zgodba je drugačna. Sodeč po prejšnjem nogometnem četrtku imajo igralci trenerja Simona Rožmana danes precej lažjo pot do napredovanja kot zmaji v Latviji ali omenjeni igralci Mure doma z Izraelci. Za povratno tekmo v svojem športnem parku so si namreč rumeno-modri priborili lepo izhodišče ob zmagi s 4:3 na Malti, ni dvoma o tem, da so vsaj za razred ali dva kakovostnejši od Balzana. To bo seveda treba potrditi z novo zmago danes ob 20.45 na domžalski zelenici ne glede na gostovanje ne prav znanega tekmeca je – kot po navadi na tekmah za evropsko uveljavitev – pričakovati lepo ozračje na tribunah. Navijačem Domžal seveda spomini uhajajo na nepozabno poletje 2017, ko je Rožmanova druščina senzacionalno izločila Freiburg iz nemške bundeslige ter se nato hrabro zoperstavila odličnemu Marseillu, pozneje finalistu in nato poražencu z Oblakovim Atleticom. A pot do spektaklov je zdaj še dolga. Najprej bo treba v miru opraviti drevišnjo nalogo. 
Deli s prijatelji