MOTOGP

Iz bolnišnice do krstnih stopničk

Na VN Katalonije novi zmagi španskih bratov Marquez. Francoz Fabio Quartararo prvič na odru za najboljše.
Fotografija: Francoz Fabio Quartararo si je včeraj pridirkal svoje prve stopničke v motoGP. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Francoz Fabio Quartararo si je včeraj pridirkal svoje prve stopničke v motoGP. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – V španski motociklistični družini Marquez so imeli znova obilo razlogov za veselje. Potem ko je v kategoriji moto2 tretjo zaporedno zmago slavil Alex Marquez (Kalex) in prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi, je na dirki v kraljevskem razredu motoGP ciljno črto na veliki nagradi Katalonije kot prvi prevozil še njegov starejši brat Marc Marquez (Honda) in še povečal prednost pred zasledovalci v točkovanju za svetovno prvenstvo. Šampion iz Cervere je za 2,660 sekunde prehitel najhitrejšega v kvalifikacijah, Francoza Fabia Quartarara (Yamaha), ki se je tako prvič med elito povzpel na oder za najboljše, tretje mesto pa je osvojil Italijan Danilo Petrucci (Ducati, + 4,537).

Zanimivo, da je Marcu tokrat delo nehote precej olajšal njegov ekipni kolega in rojak Jorge Lorenzo, ki je po zelo dobrem startu napredoval že do četrtega mesta, v drugem krogu pa zdrsnil in s svojo hondo – kakor kegljač podira keglje–- spodnesel Andreo Doviziosa (Ducati), nedolžni žrtvi njunega trčenja pa sta bila še Yamahina asa Maverick Viñales in Valentino Rossi. Po tistem je imel starejši od bratov Marquez, ki se je za las izognil skupinskemu trčenju, tako rekoč prosto pot do četrte letošnje zmage in skupno 48. v motoGP. »Imeli smo popolno strategijo. Izbral sem mehkejšo zadnjo gumo, da sem lahko v uvodnem delu pritiskal, saj sem vedel, da bo Fabio proti koncu zelo hiter,« je pojasnil branilec naslova svetovnega prvaka, ki je na najboljši poti k šesti lovoriki v kraljevskem razredu.

Do ušes je bil nasmejan tudi drugouvrščeni Quartararo. »Neverjetno! Še pred desetimi dnevi sem ležal v bolnišnici, zdaj stojim na zmagovalnem odru,« je kar sijal od sreče 20-letni Francoz, potem ko se je prvič udeležil slovesne razglasitve v motoGP. Zelo zadovoljen je bil tudi Petrucci. »Zaradi velikih težav, ki sem jih imel z zadnjo gumo, je to tretje mesto zame kakor zmaga na prejšnji dirki v Mugellu,« je povedal 28-letni Italijan.

V kategoriji moto3 je zmago požel Španec Marcos Ramirez (Honda). Naslednje dirke bodo na sporedu 30. junija v Assnu. N

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije