SLOVENSKI NOGOMETAŠI

Iličić: Dokazati moramo, da smo boljši od Cipra

Slovenski nogometaši ob 20.45 v novo bitko v ligi narodov. Po treh porazih je zmaga nujna, grozi izpad v nižji razred.
Fotografija: Povratnik po bolezni Josip Iličić je proti Norveški v Oslu igral le pol ure, drevi bo zagotovo dobil zajetnejšo minutažo. Foto: AFP
Odpri galerijo
Povratnik po bolezni Josip Iličić je proti Norveški v Oslu igral le pol ure, drevi bo zagotovo dobil zajetnejšo minutažo. Foto: AFP

LJUBLJANA – Če bi slovenski nogometaši drevi izgubili še četrto tekmo zapored v ligi narodov, bi zazvonil alarm glede obstanka v ligi C tega novega tekmovanja. V primeru nove ničle bi namreč izbranci selektorja Tomaža Kavčiča z eno nogo že stopili v ligo D – najnižji kakovostni razred lige narodov, kar bi bilo klavrno izhodišče za decembrski žreb kvalifikacijskih skupin za euro 2020. Toda po porazih z Bolgarijo doma ter Ciprom in Norveško v gosteh bodo Slovenci danes ob 20.45 v Stožicah vendarle poskušali zasukati krivuljo rezultatov navzgor. S tribun našega največjega stadiona si ne morejo obetati kaj prida podpore. Dodatno jih lahko motivira nesrečen poraz 9. septembra na Cipru, kjer je latvijski sodnik Andris Treimanis pri izidu 1:1 razveljavil regularni gol Andraža Šporarja, malce pozneje pa je Petar Stojanović v 89. minuti zabil avtogol za poraz Slovenije 1:2.

In kako se bo Kavčič lotil Ciprčanov brez prvokategornikov Jana Oblaka, Kevina Kampla, Jasmina Kurtića, Benjamina Verbiča, Aljaža Strune in Luke Krajnca? »Ne bo veliko menjav v primerjavi s prejšnjo tekmo. Morda sem prej preveč menjal, tudi na Cipru, iz tega sem se veliko naučil. Lažji poškodbi sta staknila Leo Štulac in Jaka Bijol,« je pojasnil selektor, ki upa, da bodo fantje z omajano samozavestjo po nizu porazov tokrat pokazali drugačen obraz. »Na Cipru smo bili preveč razvlečeni po igrišču, puščali smo jim preveč prostora. Tokrat to ne pride v poštev. Moramo biti bolj agresivni, saj igramo doma. Več moramo igrati proti nasprotnikovim vratom,« napoveduje Kavčič.

Povratnik po bolezni Josip Iličić je v Oslu proti Norveški igral le pol ure, a le predstavil dodano vrednost. »Zdaj sem ok, selektor pa se bo odločil, kot se bo. Pred tekmo z Norveško sem izpolnil načrt treningov. Zdaj sem nared,« je odločen član italijanskega prvoligaša Atalante.

»Iz tekme z Norveško je treba izvleči pozitivne stvari. Vemo, da prihaja tekma, ki jo moramo dobiti. Moramo zmagati, saj bomo tako najlažje napredovali ter stopnjevali formo, da bomo marca pravi. Smo boljši od Cipra, a moramo to dokazati na igrišču,« meni Jojo. Prvi as izbrane vrste je o usodi selektorja, ki bi lahko bil kmalu bivši, dejal: »Odgovornost je na nas igralcih, lahko smo hvaležni, da smo tu. Seveda običajno kratko potegne selektor, toda mi moramo več dati na igrišču. On ne more igrati, mi pa si moramo upati igrati.« Selektor Cipra, Izraelec Ran Ben Simon, tokrat nima na voljo Kostakisa Artymatasa in Kostasa Laifisa, ki sta sodelovala v septembrski zmagi, zdaj pa sta si nabrala rumene kartone. Tekmo bo sodila danska ekipa, glavni arbiter bo Mads-Kristoffer Kristoffersen. V drugi tekmi skupine C-3 se bosta v Oslu pomerili Norveška in Bolgarija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije