ALPSKO SMUČANJE

Hirscher znova rekordno, Kranjec in Hadalin v top 10

Marcel Hirscher popravlja dosežke v zgodovini alpskega smučanja. Žan Kranjec in Štefan Hadalin na 2. progi izboljšala izkupiček.
Fotografija: Žan Kranjec je v Adelbodnu potrdil, da spada med najboljše veleslalomiste na svetu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec je v Adelbodnu potrdil, da spada med najboljše veleslalomiste na svetu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Več kot 50 let tradicije in več kot 20.000 obiskovalcev v kraju, kjer domuje 3000 ljudi, ki dobro živijo od turizma. To je Adelboden, ena od kultnih postaj v svetovnem pokalu alpskih smučarjev in ena od postaj, kjer so spet ves vikend vsi v hrbet gledali Marcela Hirscherja. Čeprav je še med tednom bentil in tarnal, da ni v optimalni formi in da je utrujen, tega v Švici ni bilo videti, pripadla sta mu sobotni veleslalom in včerajšnji slalom. To je že njegov tretji dvojček zmag na tem švicarskem prizorišču. »Veliko sem tvegal, zelo lepo je, ko se izide. Osma zmaga tukaj pomeni le, da je moje smučanje kar nekaj časa na res visoki ravni,« je bil Hirscher že v soboto ponosen na nov uspeh, ki ga je le še utrdil na vrhu skupnega in veleslalomskega seštevka. Na prvi progi je bil drugi, za 12 stotink sekunde mu je ubežal Norvežan Henrik Kristoffersen, a v drugo ni zdržal. Na drugi stopnički je lahko še enkrat čestital Avstrijcu, tretji je bil Francoz Thomas Fanara, ki je pri 37 letih še tretjič stopil na oder za zmagovalce v Adelbodnu, kjer pa nikoli ni zmagal.

Trenerjeva pohvala

Žan Kranjec je od 19. decembra (v Saalbachu je prvič v karieri slavil zmago v svetovnem pokalu) več kot tri tedne čakal naslednjo tekmo v svoji paradni panogi, morda je bil tudi zato malce slabši in zadržan prvi nastop, ki je bil dovolj za 10. mesto. »Po tisti zmagi se mu je veliko zgodilo. Na treningih se je moral kar truditi, da je spet prišel na svojo raven. Na prvi progi je bil malo negotov, ni smučal na meji. V finalu je šel posebno v spodnjem delu super dobro, tako kot smo navajeni,« je nastopa varovanca ocenil trener Klemen Bergant. Žan je bil v drugo brezkompromisen. Razliko je ustvaril v drugi polovici proge, kar je potrdilo, da je psihično in telesno v svetovnem vrhu. S četrtim dosežkom finala se je na koncu zavihtel na skupno 5. mesto. »Na prvi progi moj nastop večinoma ni bil na meji. Preveč sem zavijal, premalo odločno sem smučal, to sem vedel takoj, ko sem prišel v cilj. Glavni cilj v finalu je bil pokazati, kar znam, in ničesar prepustiti tekmecem. To mi je dobro uspelo in dosegel sem zelo dober rezultat,« je bil zadovoljen Kranjec, ki ga ni zmedla niti preložitev starta druge proge zaradi megle.

Že videno v Zagrebu

Na včerajšnjem slalomu težav z vremenom ni bilo. Zelo dobro se je odrezal Štefan Hadalin, ki je zasedel 10. mesto, po prvi progi je bil 13. Slavil je spet Hirscher, za njim sta se zvrstila Francoz Noel Clement in Henrik Kristoffersen. Hirscher je bil po prvem nastopu tretji, a je z drugo vožnjo razorožil tako Kristoffersna kot rojaka Marca Schwarza, ki je v finalu odstopil. To je bil že viden scenarij s hrvaškega Sljemena, kjer Schwarz prav tako ni zdržal pritiska. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije