LIGA PRVAKOV

Guardiola: skoraj nemogoče osvojiti štiri lovorike

Vstopili smo v enajsti teden lige prvakov v nogometu. Favoriti za polfinale Juventus, Barcelona, Liverpool in Manchester City.
Fotografija: Pep Guardiola spada med najboljše nogometne trenerje na svetu.
Odpri galerijo
Pep Guardiola spada med najboljše nogometne trenerje na svetu.

Danes smo vstopili smo v 11. teden lige prvakov, ki prinaša prvo polovico četrtfinalnih tekem. Juventus bo zanesljivo boljši od Ajaxa, Barcelona bo izločila Manchester United, Porto nima česa iskati v spopadu z Liverpoolom, Tottenham bo doživel brexit v angleškem derbiju z Manchester Cityjem. Če verjamemo stavnicam.

Če bi obveljala napoved stavnih hiš, bi se v polfinalnih tekmah v zadnjem tednu aprila in prvem tednu maja udarili za junijski vrhunec v Madridu Juventus in Manchester City ter Barcelona in Liverpool. Finale med Cityjem in Barço naj bi prvič v zgodovini lige prvakov pripadel – Manchester Cityju. Bomo videli, kako (ne)predvidljiv bo teden, v katerega smo vstopili danes. Gotovo bodo navijači spremljali štiri spektakularne tekme, enako intenzivno pa bi bilo lahko tudi naslednji teden, ko bodo igrali povratne dvoboje v Portu, Manchestru, Torinu in Barceloni.



Seveda drži: v tekmovanju, v katerem tržna vrednost igralcev presega 15 milijard evrov, v katerem vsi trenirajo enako in je težko karkoli prikriti tekmecu, je nehvaležno govoriti o favoritih in avtsajderjih. Toda vselej bo nekdo igral v boljši formi kot drug, pogosto bo posegla v dvoboje tudi sreča, kar koli že to pomeni v vrhunskem športu. Tega se še kako dobro zaveda tudi Pep Guardiola, eden najboljših nogometnih trenerjev na svetu in vrhunski poznavalec zakonitosti kolektivnega športa. V tej sezoni je že ozaljšal svojo vitrino z lovoriko za zmago v angleškem ligaškem pokalu, konec tedna se je z Manchester Cityjem zavihtel še v finale pokala FA, odlično mu kaže tudi v angleškem prvenstvu in – ligi prvakov.



"Verjemite mi, da je skoraj nemogoče osvojiti vse štiri lovorike v isti sezoni. Skoraj. Zato kar postavite to trditev v naslove svojih člankov, resnično. Neverjetno je, da imamo v tem obdobju sezone odprte prav vse fronte, gre za čudež. Ko smo v prejšnji sezoni osvojili 100 točk, so vsi pričakovali, da nas bo pozneje zajela vzvišenost. Toda ne, igralci so naredili še korak naprej in ohranjajo možnosti za vse štiri lovorike, čeprav na sleherni tekmi kdo odpade zavoljo poškodbe. To je neverjetno in na neki način fantastično," je zatrdil Guardiola, ki resda pozna te imenitne občutke. Katalonski trenerski mag je namreč v sezoni 2008/09 osvojil celo šest (!) lovorik, potem ko si je na klopi Barcelone pripisal špansko prvenstvo, pokal, superpokal, ligo prvakov, evropski superpokal in decembra še Fifino svetovno prvenstvo.

Seveda je ponovljiv tudi ta na videz nemogoč rekord, še več, Guardiola bi ga lahko teoretično celo presegel; Angleži namreč v primerjavi s Španci (in večino na stari celini) igrajo dve pokalni tekmovanji. Manchester City se torej v resnici poteguje za sedem lovorik.

Eden ključnih adutov Liverpoola v dvoboju s Portom bo napadalec Mohamed Salah. FOTOgrafiji: Reuters
Eden ključnih adutov Liverpoola v dvoboju s Portom bo napadalec Mohamed Salah. FOTOgrafiji: Reuters


Prvi izziv bo resda sledil ta teden v ligi prvakov. Uefa je sporočila imeni sodnikov, ki bosta nadzorovala torkov večer: tekmo med Liverpoolom in Portom bo vodil Španec Antonio Miguel Mateu Lahoz, angleški derbi na novem stadionu Tottenhama pa nizozemski mož v črnem Björn Kuipers

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije