PLEZANJE

Garnbretova še nepremagana, Peharc prvič na stopničkah

Čudežna Korošica dobila še tretjo tekmo svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Tržičan si je s tretjim mestom priplezal premierne stopničke na tej ravni tekmovanja.
Fotografija: Janja Garnbret je vedno na vrhu. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Janja Garnbret je vedno na vrhu. FOTO: Roman Šipić

CHONGQING – Najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je tudi na tretji tekmi sezone na balvanih na Kitajskem stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Dvajsetletnica je po Meiringenu in Moskvi zmagala tudi v Chongqingu. Uspeh Garnbretove je pred tem s tretjim mestom, premiernimi stopničkami v svetovnem pokalu, dopolnil Anže Peharc. Ganbretova je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu, tretjo zmago sezone pa je potrdila s prepričljivim finalnim nastopom, v katerem je rešila vse štiri balvanske probleme v najmanjšem številu poskusov. Garnbretova, ki deluje tako, kot da je v letošnji sezoni prav nič ne more ustaviti, je edina na prvi postaji kitajske turneje preplezala vseh 13 smeri od prvega do zadnjega oprimka, pet v sobotnih kvalifikacijah in po štiri najprej v nedeljskima polfinalu in nato še finalu. Druga je bila Japonka Akijo Noguči, ki je edina lahko vsaj približno sledila ritmu slovenske tekmovalke, tretje mesto pa je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz, ki je boj za drugo mesto z Nogučijevo izgubila na tretjem balvanu, na katerem ni prišla do vrha. Katja Kadić, ki se je odlično odrezala v kvalifikacijah in polfinalu, v katerem se je uvrstila tik za vodilno Garnbretovo, je v svojem prvem finalnem nastopu letos, brez preplezane smeri do vrha, s štirimi conami vpisala šesto mesto.

Prvič vodilni

Med moškimi je na tretji tekmi sezone na balvanih zmagal Francoz Manuel Cornu, drugo mesto je pripadlo Japoncu Tomoi Narasakiju, tretji je bil Peharc. Nobeden, tako kot Peharc, ni rešil vseh balvanskih problemov in ostala sta pri treh vrhovih in coni, o zmagi ter nosilcu drugega oziroma tretjega mesta je odločalo število poskusov, potrebnih za osvojitev posameznih smeri. Peharc je v nedeljskem polfinalu precej izboljšal svoje izhodišče iz sobotnih kvalifikacij, ko je bil deveti. V polfinalu je vpisal najboljši dosežek ter prvič v finalu branil mesto vodilnega. Tega v finalu sicer ni ubranil, a je prvič na tekmah svetovnega pokala stopil na oder za zmagovalce. Enaindvajsetletni Tržičan je drugič letos nastopil v finalu, potem ko se je med najboljših šest
Anže Peharc le dopolnjuje plejado vrhunskih slovenskih športnih plezalcev. FOTO: Uroš Hočevar
Anže Peharc le dopolnjuje plejado vrhunskih slovenskih športnih plezalcev. FOTO: Uroš Hočevar
uvrstil že v Moskvi, kjer je s četrtim mestom segal najvišje v svetovnem pokalu, do tekme na Kitajskem, kjer je izid kariere še izboljšal. Peharc je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Münchnu, na katerem je bila Garnbretova druga, osvojil bron na balvanih. Gregor Vezovnik je v polfinalu zasedel osmo mesto in je za malenkost zgrešil šesterico najboljših. Lučka Rakovec je tekmovanje končala na 12. mestu, Vita Lukan pa je slovenske nastope med ženskami zaokrožila na 15. mestu. Mia Krampl je v kvalifikacijah osvojila 23. mesto. Najboljši slovenski plezalec na balvanih Jernej Kruder, ki je zmagal na zadnji tekmi svetovnega pokala v Moskvi, je bil v kvalifikacijah neuspešen, in je pristal daleč pod željami, na 34. mestu.

Športnoplezalna karavana ostaja na Kitajskem. Naslednja postaja svetovnega pokala bo od petka do nedelje Wujiang.
Pred julijskim začetkom težavnostne sezone bosta nato na sporedu le še dve balvanski tekmi v svetovnem pokalu maja v Münchnu in junija v Vailu. Garnbretova je s tremi zmagami na pragu premiernega naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije