SP V HOKEJU 2019

Finska pravljica v Bratislavi se je končala z zlato medaljo

Kanadčani in Finci so odločali o naslovu prvaka na letošnjem SP elitne skupine.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

BRATISLAVA – Hokejisti Finske so svetovni prvaki v hokeju za leto 2019. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine na Slovaškem so premagali Kanado s 3:1 (0 : 1, 1 : 0, 2 : 0).

Kanadčani in Finci so odločali o naslovu prvaka na letošnjem SP elitne skupine. Finci so želeli priti do tretjega po letih 1995 in 2011, Kanadčani do skupno 27. in tretjega v zadnjih petih letih. Na koncu so se veselili Finci, za katere je postala Bratislava srečno mesto. Tudi leta 2011, ko so bili do danes zadnjič prvaki, so namreč zmagali v slovaški prestolnici.

Kako je potekala tekma?

Kanadčani so premoč v prvem delu kronali na polovici, ko je v polno zadel Shea Theodore. V drugi tretjini je bila igra enakovredna, priložnosti na obeh straneh pa so se kar vrstile. A sta bila oba vratarja razpoložena, z izjemo finske akcije ob igralcu več v 23. minuti. Že po nekaj sekundah je igro z igralcem več Marko Anttila. Finska je pokazala zobe na začetku zadnje tretjine. Po akciji za golom je natančno podal Veli-Matti Savinainen, pred vrati pa je bil na pravem mestu spet Anttila. Sledil je silovit pritisk Kanade, toda Finci so zdržali vse nalete in v trenutkih, ko si si lahko malo oddahnili, zadali Kanadi zadnji udarec. Z natančnim strelom ob vratnici in pod rokavico Matta Murrayja je Harri Pesonen dokončno odločil finale.
 

Drugo leto v Švico

Naslednje svetovno prvenstvo bo leta 2020 v Švici, leta 2021 v Latviji in Belorusiji, 2022 pa na Finskem. Letos so v Bratislavi podelili še naslednja tri prvenstva, gostitelji med letoma 2023 in 2025 bodo ruski St. Peterburg, češki Praga in Ostrava ter skupno Švedska in Danska. Slovenija bo naslednje leto gostila drugoligaško tekmovanje med 24. in 30. aprilom v ljubljanskih Stožicah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije