NOGOMET

Fazanerija gosti bitko za Evropo

Nogometaši Mure potrebujejo vsaj remi v dvoboju s Celjem. V Murski Soboti spektakel tudi na tribunah, drugje revijalno.
Fotografija: Ante Šimundža na klopi Mure pušča izjemno sled na slovenski nogometni sceni. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Ante Šimundža na klopi Mure pušča izjemno sled na slovenski nogometni sceni. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Danes bomo spremljali še zadnjih pet tekem v 28. sezoni državnega prvenstva nogometnih prvoligašev. Maribor ima naslov prvaka že v vitrini, druga je Olimpija, tretje Domžale, za evropsko vozovnico na četrtem mestu pa se bosta danes v Murski Soboti udarila Mura in Celje. Prav tako je znan razplet na dnu lestvice: Krško se seli v drugo ligo, Gorica si bo poskušala obstanek med elito priigrati v dveh kvalifikacijskih tekmah, najverjetneje s Taborom iz Sežane, ki bo v zadnjem krogu 2. SNL težko prehitel vodilni Bravo iz Ljubljane.

Še češnja na torti

V glavnem bodo vse oči uprte v Fazanerijo, kjer 5000 duš ne bo štedilo z glasilkami in dlanmi, da bi črno-belim pomagali do podviga – uvrstitve v kvalifikacije za evropsko ligo, v katerih bosta sodelovala tudi Olimpija in Domžale. Zasedba trenerja Anteja Šimundže je absolutni hit letošnjega prvenstva, Prekmurci so ob vrnitvi v najmočnejše tekmovanje presegli zastavljeni cilj (obstanek v ligi) in pričakovanja javnosti. Muraši so iz meseca v mesec kazali napredek, Šimundža je izvrstno narekoval taktični in psihološki razvoj moštva, ob tem pa trdno drži vse vajeti v slačilnici, s čimer ščiti moštvo pred napadi evforije, pretirane samozavesti ali celo samovščenosti. Uvrstitev na evropsko sceno bi bila češnja na torti izvrstne sezone, ki napoveduje zdravega in stabilnega prvoligaša v dolgoročnem obdobju. Seveda, če bo vodstvo kluba s predsednikom Robertom Kuzmičem na čelu spremljalo sposobnosti in ambicije ekipe. Veliko bo odvisno tudi od ruskih vlagateljev.


 

Celje »mora« v Evropo

Muraši imajo na domačem terenu vse v svojih rokah, a je vseeno nad njimi manjši pritisk kot nad Celjani, ki so že na začetku sezone napovedali uvrstitev v evropsko tekmovanje kot temeljni cilj sezone. Če bo varovancem trenerja Dušana Kosiča danes spodletelo, bo to nedvomno neuspeh za rumeno-modre. Ne gre pozabiti, da imajo Celjani četrti najvišji proračun v ligi ter dovolj izkušeno in kakovostno moštvo za evropske cilje. V svojih vrstah imajo tudi prvega igralca lige v zadnjih dveh sezonah Rudija Požega Vancaša, ki žal v končnici prvenstva ne more pomagati soigralcem zaradi poškodbe. Celje ima sicer boljši izkupiček v medsebojnih tekmah z Muro (dve zmagi jeseni in spomladanski poraz doma), a v zadnjem obdobju svojim privržencem ni vlivalo upanja za uspeh na ravnici. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije