ATLETIKA

Energijo izgubila ob kričanju

Martina Ratej na državnem prvenstvu v atletiki kopje vrgla za izid sezone. V višini je Maruša Černjul za las zgrešila normo za svetovno prvenstvo v Dohi.
Fotografija: Maruša Černjul je bila dva centimetra prenizka od norme za SP. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Maruša Černjul je bila dva centimetra prenizka od norme za SP. FOTO: Tadej Regent

CELJE –  Martina Ratej je prvi dan odprtega atletskega prvenstva Slovenije v metu kopja zmagala in s 63,79 m, svojim najboljšim izidom sezone, znova potrdila mednarodno normo (61,50 m) za svetovno prvenstvo, ki bo v Dohi med 27. septembrom in 6. oktobrom. Sicer pa je hudo vročino v Celju pozno popoldne za nekaj časa zamenjal dež in pred večino disciplin nekoliko ohladil ozračje. Maruša Černjul je nato v skoku v višino preskočila 1,92 m, na višini norme za SP (1,94 m) pa je bila dvakrat zelo blizu. Maja Mihalinec je že v kvalifikacijah teka na 100 m tekla 11,20 sekunde (norma za SP je 11,24), vendar je pihal premočan veter v hrbet, in sicer 3,4 m/s. V finalu pa je veter pihal v prsi (-0,8 m/s) in Mihalinčeva je tekla 11,46 sekunde. Anita Horvat je v teku na 400 m slavila z 52,38 in po slabšem začetku zaostala za normo za Doho (51,80). Dobro je nastopil tudi Nejc Pleško v metu kladiva (74,60 m). Ratejeva je po slabšem začetku, 57,32 m, nadaljevala z 61,82, prestopom ter 63,79, 57,76 in 60,31 m. »Zadovoljna sem s tekmo, v načrtu je bilo že pred sezono, da je za prvi del vrhunec prav državno prvenstvo. Žal je manjša daljava od pričakovanj, toda tudi sezona se je začela malce slabše. Tokratni dosežek je res dober, sem v formi in lahko pričakujem v nadaljevanju še boljše mete,« je pojasnila Ratejeva in poudarila, da je na stadionu Kladivarja naposled prebila magično mejo 62 m. Norme za SP imajo od slovenskih predstavnikov ob njej le še Tina Šutej v skoku s palico in slovenska rekorderka na 3000 m zapreke Maruša Mišmaš. Tokrat jo je za las zgrešila Černjulova. Na 1,74 in 1,80 m je bila uspešna v prvih skokih, v drugih na 1,85 in 1,89 m, na 1,92 pa znova prvič. »Zadovoljna sem, a tudi malce razočarana, saj nisem dosegla norme, ki sem ji bila dvakrat blizu. Nekaj energije so mi pobrali skoki in poprave na nižjih višinah, potem pa še skok na 1,92, ko sem bila zelo vesela in sem izgubila energijo ob tistem kričanju,« se je nasmejala Černjulova. Ta je po tej tekmi znova v krogu tistih, ki bi v tem trenutku nastopili na SP, saj še ni dovolj atletinj z normo za predvideno število nastopajočih v Dohi.

Smola z vetrom

Anita Horvat je bila v teku na stadionski krog dolgo za Majo Ćirić (2., 52,53) in Agato Zupin (3., 53,86), a ju je v drugem delu ciljne ravnine ugnala. »Prvi del je bil počasen, dve tekmovalki sta šli mimo mene in sem ju imela ves čas pred seboj. Na koncu sem s finišem obe prehitela in dosegla tudi zelo dober čas. Zato sem zadovoljna,« je povedala Horvatova. Maja Mihalinec je imela smolo z vetrom. »Malce sreče je treba, sem sicer zelo dobro pripravljena, a za osebni rekord in normo za SP potrebujem tudi majceno pomoč vetra. Bilo ga je malce preveč v kvalifikacijah, a tudi z vetrom +2,0 m/s bi bil izid podoben. Tudi če ga je več od dovoljenega, moraš vrteti noge,« je navrgla Mihalinčeva. Nejc Pleško je ubranil naslov v metu kladiva in s 74,60 m za slab meter in pol zaostal za normo za SP (76 m), ki pa jo je dosegel katarski zmagovalec Amgad Ašraf El Seifi (76,21 m). »Super nastop, napredoval sem v zadnjem času, občutek je veliko boljši in sem zato še bolj motiviran. Vem, da moram najti pravi tehnični model meta med tekmo, ker s silo ne gre. Kladivo preveč vlečem, mora biti bolj svobodno. To moram še doseči na tekmi,« je pojasnil Pleško.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije