ODBOJKA

Dve v Italijo, druge v finale

Slovenske odbojkarice po zmagi nad Grkinjami le še korak od zlate lige.
Fotografija: Slovenke so se prešerno veselile uvrstitve v finale. FOTO: Aleš Oblak
Odpri galerijo
Slovenke so se prešerno veselile uvrstitve v finale. FOTO: Aleš Oblak

MISLINJA – Skoraj 1000 gledalcev je pospremilo slovenske odbojkarice, ki se pripravljajo za evropsko prvenstvo, v finale srebrne evropske lige. Za prvo mesto v skupini B so gostiteljice v Mislinji potrebovale zmago nad najresnejšimi tekmicami Grkinjami, do nje pa so se dokopale šele po več kot dveh urah in petih nizih izenačene igre (3:2).

Že pred dvobojem sta odjeknili novici o izjemnih prestopih dveh reprezentantk, na kateri pa selektor Alessandro Chiappini tudi tokrat ni mogel računati. Koroška korektorka Iza Mlakar, dolga leta gonilna sila napada Nove KBM Branik, se za eno leto seli k italijanski Novari, v minuli sezoni zmagovalki lige prvakinj. »Za mano je sedem sijajnih, a tudi napornih sezon. Odhajam zrela in ponosna na vse doseženo, veselim se novih izzivov. To bo nov mejnik v moji karieri in podlaga za nadaljnji razvoj. Igranje za Novaro je velika čast in hkrati velika odgovornost,« zatrjuje Iza.


Precej bolj nepričakovana je selitev komaj 18-letne podajalke Eve Pogačar iz Calcita Volley k italijanskemu Filottranu, pri katerem si je svojčas kruh služila še ena nekdanja Kamničanka Lana Ščuka. »Evi želim vso srečo, čeprav bi bilo morda dobro, da bi vsaj še eno sezono igrala v Kamniku,« je pojasnil Gregor Hribar, predsednik Calcita.

Zmago reševale v petem nizu

Prva dva niza obračuna z Grkinjami, ki so padle že tudi na gostovanju, sta nakazovala gladko zmago Slovenk, ki pa so jo morale reševati šele v skrajšanem petem delu. Tehtnico je na domačo stran nagnilo kar 18 blokov, točke so prispevale: Darja Eržen 21, Lana Ščuka 16, Tina Grudina 11, Saša Planinšec 10, Eva Zatkovič 5, Eva Mori 4, Ana Marija Vovk 3, Anita Sobočan 2, Žana Zdovc Sporer 1.

»Tekma je bila res zahtevna. Začeli smo zelo dobro, v tretjem nizu pa so tekmice spremenile način igre, začele so igrati konstantneje, mi pa nismo imeli več nadzora, postali smo živčni. Zelo pomembno je, da so se dekleta v petem nizu dvignila in spet zaigrala, kot zmorejo. Osredotočila so se na igro, tudi manjša taktična sprememba se je obrestovala. Rezultat je za to zasedbo velika nagrada, saj potrebuje tovrstne izkušnje,« je prepričan Chiappini. Prvi finalni dvoboj z Izraelkami ali Romunkami bodo Slovenke odigrale doma v torek (25. junija), povratni bo štiri dni pozneje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije