KOŠARKA

Dončiću nerodno proti prvakom

Stephen Curry dobil dvoboj z Ljubljančanom z 48:26. Tudi Kevin Durant ga vidi na tekmi All-Star.
Fotografija: Stephen Curry ne želi dajati nasvetov Luki Dončiću. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Stephen Curry ne želi dajati nasvetov Luki Dončiću. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Z vsakim od treh šampionskih naslovov v zadnjih štirih sezonah lige NBA so košarkarji Golden Stata še bolj samozavestni in se niti ne ozirajo več na to, katero mesto zasedejo v rednem delu prvenstva; pomembno je, da meljejo vse pred seboj v izločilnih bojih. Prav tako se ne vznemirjajo, ker vsi njihovi zvezdniki zaostajajo za Luko Dončićem v glasovanju za letošnjo tekmo All-Star. Po zmagi v Dallasu s 119:114 so mu namenili toliko pohval, da je bilo mladcu že kar nerodno.
Ljubljančan se je izkazal s 26 točkami, šestimi skoki in petimi asistencami, a tudi izgubil pet žog in v zadnjih petih minutah – po vodstvu teličkov s 108:103 – zgrešil štiri mete, ki bi lahko njegovemu moštvu prinesli drugo zmago v sezoni nad bojevniki iz Oaklanda. A kot da ne bi branilec gostov Stephen Curry zadel kar 11 trojk in dosegel 48 točk, je bil osrednja tema pogovorov po tekmi – Dončić.

»Neverjeten je. V vsaki njegovi potezi čutiš, da ima kljub mladosti bogate izkušnje na visoki ravni. Za seboj ima šele 43 tekem v ligi NBA, a si vešče utira pot v ritmu, ki mu najbolj ustreza. Prepričan sem, da se je ob prihodu v ZDA soočil s številnimi dvomljivci, ki vedo le malo o njem. Zdaj vsak dan poskrbi, da ga ljudje spoznavajo kot vrhunskega košarkarja. Po tekmi sva se zapletla v krajši pogovor in rekel sem mu, da mu ne mislim deliti nasvetov. Naj še naprej igra, kot najbolje zna. Vznemirljivo bo spremljati njegovo pot,« je po 29. zmagi Golden Stata v prvenstvu (in 23. porazu Dallasa) poudaril Curry, ki je izenačil svoj rekord sezone po številu trojk, z 48 točkami pa 12. najboljši napadalni dosežek prvenstva. Na elitni lestvici vodi Charlottov branilec Kemba Walker s 60 točkami s tekme proti Philadelphii, Houstonov ostrostrelec James Harden pa je edini, ki je dvakrat presegel mejo 50 točk.

Američani v šoli

Med najučinkovitejšimi asi je tudi Kevin Durant iz Golden Stata z 51 in 49 točkami, proti Dallasu pa se je zadovoljil z 28. Uvidel je, kako razpoložen je Curry, in mu nesebično prepustil pobudo. »Obramba teličkov ni našla protistrupa za Stepha. Zakaj bi se torej mučili z zapleteno taktiko? Morali smo le pravočasno spraviti žogo do njega,« je ocenil najboljši košarkar finalnih serij zadnjih dveh prvenstev, ki je pri drugem vmesnem glasovanju za letošnjo tekmo All-Star NBA zbral več kot pol milijona glasov manj kot Dončić. Curry je za slovenskim čudežnim dečkom zaostal za dobrih 130.000 glasov. A tokrat ni niti sledi o običajni zvezdniški zavisti. »Le zakaj, saj fant igra zares odlično. Res je, da ima v zahodni konferenci ostro konkurenco, videli bomo, kako se bo razpletlo, ko bodo v rezultat dodali glasove košarkarjev in medijev. Vsekakor pa pušča velik pečat. Visok je in močan, zna metati in podajati ter sodelovati s soigralci, učinkovit met za tri točke po vzvratnem koraku je postal njegov zaščitni znak. Pozna se mu, da je v Evropi igral na poklicni ravni od 14. leta starosti in se povsem osredotočil na košarko, medtem ko so njegovi ameriški vrstniki gulili šolske klopi,« je potrdil Durant.
Eduardo Brozovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije