PLEZALNA ASINJA

Do zvezd brez magnezijevega prahu

Janja Garnbret dobila uvodno tekmo svetovnega pokala v težavnosti. Slovenska asinja pravi, da če pri plezanju ne uživaš, delaš nekaj narobe.
Fotografija: Janja Garnbret še naprej pleza šampionsko. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Janja Garnbret še naprej pleza šampionsko. FOTO: Matej Družnik

VILLARS – Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v kantonu Vaud v Švici. Sezono v težavnosti je začela kot lani v Villarsu. To je njena že četrta zmaga na tem prizorišču svetovnega pokala, vsakič, ko je zmagala v Villarsu, je ob koncu slavila tudi v skupnem seštevku. Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je dosegla še 26. zmago v svetovnem pokalu. Štirinajst jih ima v težavnosti, dvanajst jih je nanizala v balvanskem plezanju; 20-letna Korošica letos v svetovnem pokalu še ne pozna poraza ali drugega mesta. Garnbretova je dobila vseh šest letošnjih tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju ter kot prva s samimi zmagami 7. junija v Vailu osvojila balvanski seštevek. »Bila sem kar nekoliko živčna, je pa bila finalna smer zelo zabavna. Vedela sem, da je zahtevna, saj so prav vsa dekleta pred menoj padla na istem oprimku,« je dejala Janja. Postavljalci smeri so bili tokrat tarča hudih kritik. Oprimek 35 plus je bil namreč nerešljiva uganka za sedem finalistk. Ne pa za Garnbretovo, ki je zahteven problem rešila z lahkoto. Ko je vpela vrv, je bilo jasno, da je zmaga njena. Nato je naredila še en raztežaj, a smeri ni mogla več nadaljevati. Tokrat je vrh ostal neosvojen. »To je kar noro, da sem lahko nadaljevala takšen niz, kot sem končala balvansko sezono. Finalna smer pa je bila obupna. Postavljalci so naredili ogromno napako, da so postavili takšen gib, na katerem je padlo sedem finalistk. Zame ta gib niti ni bil tako težak, mi je bil pa naslednji. Želela bi si drugačno smer. Do tega giba je bila kar dosti preprosta in ta gib je bil prvi težak v smeri,« je opisala dogajanje v finalu.

Ni se potila

V kvalifikacijah in polfinalu je edina preplezala vse tri smeri do vrha. Kot vodilna je nastopila zadnja med finalistkami. Tokrat je imela ves čas na pasu pripeto vrečko z belim magnezijevim prahom. V polfinalu se ji je namreč nepričakovano pripetila nezgoda, a je ni zmedla ali ovirala. Že po uvodnih nekaj gibih v smeri se je vrečka za magnezij odpela in padla. A je enako prepričljivo plezala naprej in brez vrečke s kredo kot edina med polfinalistkami in polfinalisti osvojila vrh smeri. »To se mi še ni zgodilo, očitno sem bila nepozorna pri vpenjanju vrečke na pas. To je zelo dobra izkušnja. Magnezij seveda pomaga, zato ga imamo vsi pri sebi med plezanjem. Sem pa bila zelo sproščena, nisem se tako potila v roke in mi je šlo. Oprimki so sicer malce drseli, bil je slabši oprijem, še vedno pa sem odplezala smer, kot je bilo treba,« je dejala Korošica. »Sem zelo motivirana, da napredujem, ne rezultatsko, temveč plezalsko. Vedno rečem, da je treba uživati. Ker če ne uživaš, delaš nekaj narobe,« je recept za uspeh razkrila Garnbretova. Slovenija je imela v finalu v Villarsu tri predstavnice in predstavnika. Domen Škofic je v moškem finalu zasedel četrto mesto, Mia Krampl je bila peta, Lučka Rakovec je končala na šestem mestu. Karavana se bo konec tedna ustavila v Chamonixu, kjer je bila lani Garnbretova druga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije