HOKEJ

Danci v solzah po slovesu

Na SP v hokeju Latvijci uničili domače sanje in se po 9 letih uvrstili v končnico. Tekmeca Slovenije prihodnje leto v skupini B bosta tudi Belorusija in J. Koreja.
Fotografija: Razočarani danski hokejisti so se hitro poslovili od domačega SP. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Razočarani danski hokejisti so se hitro poslovili od domačega SP. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Športna Danska je prvič doslej dočakala svetovno prvenstvo v hokeju, uživala v mojstrovinah akterjev na ledu in s solzami v očeh pospremila slovo domače reprezentance. Ta je sanjala o nastopu v današnjem četrtfinalu, pa se ji želja ni uresničila. Danes pa se bo začel kongres mednarodne zveze, pomemben tudi za Slovenijo.

Ko prvenstvo priredi katera od velesil svetovnega hokeja, je že kar samoumevno, da s svojo reprezentanco nastopi v prestižnem delu tekmovanja na izločanje. Tokrat je pomladni spektakel na ledu prvič doslej pripravila Danska in številne goste s prizoriščema v Københavnu in Herningu navdušila. Seveda odmev slehernega prvenstva kroji tudi uspeh domačega moštva.

Danci so igrali konkurenčno, ugnali celo Finsko, najboljše moštvo skupinskega dela v Herningu, a se ob koncu spotaknili ob latvijsko oviro in ostali brez četrtfinala. Hokejisti z Baltika so zgodaj, v 10. minuti, zabili vodilni gol in izid 1:0 obdržali prav do konca. »Imeli smo opravka z moštvom, ki se je tokrat odrezalo z najbolj disciplinirano igro na tem prvenstvu,« je bil razočaran poraženec v domačih vrstah ​Stefan Lassen, selektor Janne Karlsson pa domačim poročevalcem ni hotel razkriti, ali bo še naprej delal z dansko izbrano vrsto ali pa bo sprejel kakšno novo ponudbo, ki naj bi ga čakala v predalu.

Latvija? Po razpadu sovjetskega imperija in nastanku novih reprezentanc je Rusija obdržala svoje mesto v najvišjem razredu, prav latvijska izbrana vrsta pa je prva zmagala v skupini C, pomladi 1993 na turnirju v Sloveniji, in se nato hitro prebila v elitno družbo. Tam je dosegla nekaj odmevnih izidov, a nazadnje se je v četrtfinale prebila leta 2009. Tokrat je opravila z domačo vrsto, ki je pred to tekmo dva dni počivala, Latvijci pa so še večer pred tem igrali s Kanado. Zdaj jih čaka izziv četrtfinala proti favorizirani Švedski, obenem tudi branilki naslova iz lanskega Kölna.

Derbija četrtfinalnega sporeda pripadata hokejistom ZDA in Češke v Herningu ter Rusije in Kanade v metropoli. Ta dvoboj je tudi klasika svetovnega hokejskega prestiža, v katerem je motiviranost obeh moštev vedno na najvišji ravni. Rusi so v tej sezoni že doživeli olimpijsko zmagoslavje v Koreji, na najvišji stopnički svetovnega prvenstva jih ni bilo od Minska 2014. Kanadčani pa z najučinkovitejšim akterjem rednega dela NHL, Connorjem McDavidom (Edmonton), sanjajo o tem, da bi po dveh letih v Evropi spet osvojili vrh. Pari četrtfinala, danes – København: Rusija – Kanada (16.15), Švedska – Latvija (20.15); Herning: ZDA – Češka (16.15), Finska – Švica (20.15).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije