ATLETIKA

Brez bremena mirne priprave za Doho

Martina Ratej v Celju do norme za nastop na svetovnem prvenstvu.+ V Dohi si želi spet izboljšati svoj državni rekord v metu kopja.
Fotografija: Martina Ratej še ni v pravi formi, saj je izpustila zimsko sezono in šele dobro začela tekmovati. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Martina Ratej še ni v pravi formi, saj je izpustila zimsko sezono in šele dobro začela tekmovati. FOTO: Tadej Regent

CELJE – Tini Šutej in Maruši Mišmaš, ki sta že pred časom izpolnili normi za nastop na svetovnem prvenstvu v Dohi, se je na atletskem pokalu Slovenije kot potnica v Katar pridružila Martina Ratej. Pričakovano, saj na domačem stadionu praviloma vedno dosega dobre rezultate (lani denimo na DP s 66,10 m celo tretji dosežek kariere), je pa bila tokrat bolj kot z nastopom zadovoljna s tem, da je njeno kopje v zadnji seriji poletelo 61,58 metra, kar je osem centimetrov prek norme.
Sredi junija je imela v preteklosti Ratejeva vedno za sabo že nekaj metov prek 60 metrov in v rokah tudi normo za velika tekmovanja, tokrat je vse skupaj nekoliko drugače. Tako kot v sezoni 2016 je tudi letos izpustila zimski del, a vrhunec bo veliko pozneje, kot je sicer. Če so svetovna prvenstva po navadi avgusta, bo tokrat šele konec septembra in v začetku oktobra, kar seveda vse postavi na glavo. »Letošnja sezona bo drugačna, zamaknjena zaradi poznega SP, zato sem začela trenirati pozneje. Težko je namreč tako dolgo tekmovati, biti skoraj osem mesecev v formi. Zato smo se odločili za drugačen pristop, da bom najbolje pripravljena v Dohi,« pravi Ratejeva, ki je sezono odprla v Slovenski Bistrici, kjer je njeno kopje najdlje letelo 57,10 metra, nato je na mitingu diamantne lige v Rimu dosegla 57,96 m, v soboto v Celju pa torej 61,58. Imela je še dva veljavna meta (60,80 in 60,85) ter tri neveljavne, saj se je soočala s precej preglavicami pri zaletu.

Na SP po državni rekord

»Da, lovim se še, pozna se, da še nisem v pravi formi. Prejšnja leta sem v tem obdobju že bila in temu primerne so bile daljave. Zdaj delam preveč napak pri teku, ni še prave mehkobe. Zalet vadim šele tri tedne in potrebujem še približno toliko časa, da bom normalno tekla in me ne bo raznašalo po celotnem zaletišču. Sicer sem dobro pripravljena, a ne sestavim meta. Sem pa vsaj ujela normo za SP, četudi za las, in se s tem znebila bremena. Zdaj bo vse lažje, lahko se bom v miru pripravljala za Doho,« je dejala 37-letnica, ki je na vseh treh dosedanjih tekmah pričakovala boljše rezultate, saj na treningih njeno kopje že leti prek 63 metrov. A na treningu je seveda veliko bolj sproščena, na tekmi pa si nato želi preveč, napake se potencirajo in ni prave daljave. Seveda si jo želi doseči na SP, tja so usmerjeni vsi cilji, v Dohi je v preteklosti odlično tekmovala, dosegla edino slovensko zmago v diamantni ligi (2014), leta 2010 pa je tam s 67,16 m dosegla državni rekord. »V Dohi res vedno dobro nastopam, dobro se počutim, odgovarja mi podnebje, vzdušje je fenomenalno. Zato si želim na SP spet izboljšati državni rekord, s tem bi bila res zadovoljna. Razmere bi bile lahko zelo dobre, posledično nore daljave. Delamo na tem, da tudi moje,« pravi članica celjskega Kladivarja, dobro zavedajoč se, da so tekmice letos letvico že postavile zelo visoko. Vodilna Kitajka Huihui Lyu je namreč kopje vrgla 67,72 m, Čehinja Nikola Ogrodnikova pa 67,40. Naslednji nastop čaka Ratejevo v četrtek na mitingu v Ostravi, nato pa bo upala na povabilo na diamantno ligo v Lozani, pri čemer se boji, da je nazadnje v Rimu za to pustila preveč bled vtis.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije