Bela lisička ogrožena, pri hitrih padajo glave

Odločitev o Zlati lisici v Mariboru preložili za 24 ur. Odpuščanje trenerjev v moški vrsti za hitre discipline.
Fotografija:
Odpri galerijo

Negotovost, ali bodo prihodnji konec tedna izvedli tekmovanje za 56. Zlato lisico, se je podaljšala za en dan. Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Markus Mayr si je včeraj ogledal progo za veleslalom in slalom na Pohorju in upa na čudež narave v kratkem časovnem roku. Zlatolisičja usoda bo znana danes. Mayr je zaradi neugodnih vremenskih napovedi navrgel, da potrebuje še 24 ur, in omenil, da sneg za zdaj na vseh delih proge še ni dovolj utrjen, da bi bil pripravljen za varno tekmovanje. »Kakovost snega ta čas ne zagotavlja, da bi lahko upali, da bo zdržal toplo vreme,« je dejal. Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar je dodal, da je vremenska napoved za naslednji teden zelo slaba, saj naj bi dva ali tri dni spet pihal močan južni veter.

Slovenski smukači v tej zimi v svetovnem pokalu dričajo nenapadalno, nesamozavestno in kot razvajeni mestni frajerji, edine točke,11 in 5, sta si namreč za 20. in 26. mesto na smuku v Lake Louisu priborila Klemen Kosi in Martin Čater. Gre tudi za tipično slovensko malodušnost, ko je treba pri sebi in tudi pri kateri odgovorni osebi udariti po mizi. Tako pa so naši smukači v vseh preostalih dirkah formule 1 belega cirkusa rezultatsko končali pod mizo, zunaj trideseterice. Ker je v športu lažje zamenjati trenerja kot ekipo, je postal neposredni krivec za polom trenerski štab. Četudi je imel v njem glavno strokovno vlogo Grega Koštomaj, nekdanji trener dvakratne svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec. Igra ironije in usode, Štuhčeva v tej zimi ne zmore na zeleno vejo, švicarski trener Stefan Abplanalp torej v sezoni (še) ni s strokovnim vodenjem dosegel zasuka v predstavah Mariborčanke, Koštomaj pa je z neambicioznimi smukači pogorel na rezultatski črti.

Državne službe

Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik se je tako odločil, da bodo trenerjem prekinili pogodbe, konec sodelovanja bo začel veljati s 30. aprilom. Koštomaj je to sezono vajeti prevzel po odhodu dolgoletnega glavnega trenerja Petra Pena, ta se je umaknil zaradi bolezni v družini, med člani stroke, ki odhajajo, je tudi nekdanji tekmovalec Andrej Šporn, ki skrbi za analitiko in analizo. Očitno so fantje v ekipi za hitre discipline, katere proračun je 442.000 evrov, preveč sproščeni in brezbrižni, saj se Verdnik priduša, da ni prave osredotočenosti. »O nezadovoljivem trenerskem delu sem se prepričal tudi na terenu. Usmeritev ni prava, skrbi stanje duha, tako je že več sezon. Že prej bi se moral odločiti za rez,« se zaveda Verdnik, ki naj bi se pri sestavi novega trenerskega vodstva oziral po tujih logih. Tudi tekmovalci, ob Kosiju in Čaterju še Boštjan Kline in Miha Hrobat, so dobili javno grajo oziroma zadnji opomin, čeprav v superveleslalomu to zimo bolje opravljajo s progami po svetu. »Tekmovalcem sem jasno povedal, da smo vanje vložili veliko, tudi sredstev. Imajo odgovornosti, tudi državne zaposlitve, svoje pogodbe z opremljevalci. Tega se morajo zavedati,« je končal vodja panoge. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije