Bajc ve, zakaj je Rjoju tako dober

Kobajaši najbolje začel lov na prestižnega zlatega orla. Domen Prevc presegel pričakovanja, Peter zaostal za njimi.
Fotografija:
Odpri galerijo

Skoraj 26.000 gledalcev v že zdavnaj razprodani Audijevi areni v Oberstdorfu in več milijonov pred televizijskimi zasloni po Evropi je lahko uživalo v razburljivi predstavi najboljših smučarskih skakalcev na uvodni tekmi 68. novoletne turneje, ki jo je v šampionskem slogu v svojo korist odločil Rjoju Kobajaši. Japonski zvezdnik je s prepričljivo zmago, s katero je ponovil lanski podvig na veliki napravi pod Senčno goro, odločno napovedal lov na drugega zaporednega zlatega orla. In to kljub temu, da očitno še ni pokazal vsega, kar ima v nogah.

»Moja skoka sta bila dobra, toda priznati moram, da sem bil v finalu nekoliko zadržan, saj nisem prav veliko tvegal,« je po izvrstnem startu v prestižno tekmovanje štirih skakalnic izjavil Kobajaši, ki se je s tretjo zmago v sezoni in skupno 16. med elito še utrdil na vrhu seštevka za svetovni pokal. Obenem si je zagotovil najboljše izhodišče pred nadaljevanjem turneje, v kateri ima 9,2 točke naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Karlom Geigerjem in 10,4 pred tretjeuvrščenim Poljakom Dawidom Kubackim. Na vprašanje, kaj je skrivnost njegovega uspeha, pa je Rjoju odvrnil, da tega niti sam ne ve.


Zato pa to, zakaj 23-letni Japonec – kadar skoči, kot zna – tako prevladuje, dobro ve Vasja Bajc, ki je svojčas kot trener deloval tudi v deželi vzhajajočega sonca (med letoma 1994 in 2002). »Rjoju je preprosto najboljši. Njegov odskok in prehod v letenje sta čista in brez vsakršnih nepotrebnih gibov. Popolna harmonija in poezija,« je nad nosilcem rumene majice vodilnega v svetovnem pokalu navdušen tudi Bajc, ki zdaj svoje bogato znanje prenaša na Madžare.

Kar trije naši srečni poraženci

Slovenski reprezentanti so ta čas še kar precej oddaljeni od brezhibnih nastopov. V oberstdorfski finale se je od naših skakalcev neposredno uvrstil le Domen Prevc, ki si je z devetim mestom (s 25,6 točke zaostanka za Kobajašijem in 15,2 za Kubackim) priskakal svojo najboljšo uvrstitev v sezoni in z njo celo presegel pričakovanja. Kot srečni poraženci so se v drugo serijo prebili Anže Lanišek (s 17. mestom je nastopil v skladu z zadnjimi preizkušnjami), Peter Prevc (z 21. mestom je – potem ko mu je v poskusni seriji uspel drugi najboljši skok – dosegel celo najslabšo uvrstitev v tej tekmovalni zimi, če odmislimo diskvalifikacijo v Ruki) in Timi Zajc (24.), ki se je po treh ničlah spet dokopal do točk za svetovni pokal.

Spodbudno je, da so vsi štirje v finalu stopnjevali svoje nastope in izboljšali izhodišča po prvem polčasu. Če bodo na prihajajočih preizkušnjah še bolj izčrpali svoje rezerve, za katere vsi po vrsti trdijo, da jih imajo še precej, se lahko nadejamo, da bodo na preostalih tekmah novoletne turneje, ki se bo danes z uradnim treningom in kvalifikacijami (14.00) za jutrišnjo tekmo (14.00) nadaljevala v Garmisch-Partenkirchnu, vendarle igrali vidnejše vloge. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije