NOGOMET

Ali bo Šporar pokazal, kdo je doma v Stožicah?

Slovenski nogometni selektor Matjaž Kek pred težko misijo. Po šahovsko so Poljaki v prednosti kar z 8:3.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Za slovensko nogometno reprezentanco podvig proti Poljski jutri vsaj na papirju ne bi bil realen. Tekmeci premorejo večjo individualno kakovost in zanimivo bo videti, ali lahko selektor Matjaž Kek prelisiči poljskega kolega Jerzyja Brzeczeka.

Oblak : Szczesny 1:0: Kdor je naključno zašel v nogometni milje v dneh pred spektaklom v Stožicah, morda meni, da sta vratarja najslabša člena ekip Slovenije in Poljske. Oblak je v zadnji tekmi prejel dva gola, Szczesny še enega več! Resnica je obratna: oba sta se veselila novih treh točk in kotirata na vrhu Španije oz. Italije. Razlika v tržni ceni je 100:35 milijonov evrov v prid tri leta mlajšega Škofjeločana.

Balkovec : Bereszynski 0:1: Štiriindvajsetletnik, ki je za Slovenijo lani debitiral v ligi narodov, je naredil odlično potezo s selitvijo v Toskano. Igral je vse tekme Empolija v sezoni, v preteklosti je najbolj pogrešal minutažo. Njegov tekmec kotira še višje, spada med udarne može Sampdorie, ima 19 nastopov za Poljsko in pri 27 letih na trgu ne velja zaman 10 milijonov evrov.

Mevlja : Bednarek 0:1: Tudi v prvem štoperskem dvoboju je znan (papirnati) zmagovalec primerjave. Bednarek (15 mio evrov) je igral na vseh šestih tekmah Southamptona v angleški prvi ligi, Mevlja bo šele začel – po suši v Sankt Peterburgu – iskati priložnost v Sočiju.

Struna : Glik 0,5:0,5: Poljak na videz kotira višje, na trgu velja približno devetkrat več kot dve leti mlajši Pirančan. A Monaco, pri katerem igra Glik, je v najslabšem obdobju v zadnjih desetih letih, gotovo mu primanjkuje samozavesti. Samozavest pa je drugo ime Strune.

Stojanović : Kedziora 0,5:0,5: Petar je dve leti mlajši (23:25), Tomas velja na trgu več (1,5:4 v milijonih evrov), oba igrata za Dinamo; Stojanović v Zagrebu, Kedziora v Kijevu, prvi v ligi prvakov, drugi v evropski ligi.

Kurtić : Krychowiak 0:1: Krychowiak igra v odlični formi za moskovski Lokomotiv. Tudi Kurtić spada med standardne člane Spala v serie A, oba pa med najizkušenejše v reprezentancah (63:52 v nastopih za Poljaka).

Krhin : Klich 0:1: Podobno izkušena nogometaša, ki imata isto menedžersko agencijo, ločijo igralne minute: Krhin daje v slovenski majici 150 odstotkov, a Poljak spada med udarne sile slovitega Marcela Bielse v vodilnem klubu 2. angleške lige.
Verbič : Grosicki 0:1: Oba sta se ognila igranju zadnje tekme pred zborom reprezentance, torej naj bi bila spočita. Grosicki (4 mio evrov) redno igra za Hull, Verbič (6 mio) v tej sezoni še ni preživel na igrišču vse tekme kijevskega Dinama. Poljak je v izbrani vrsti konkretnejši: 68 tekem, 13 golov proti Verbičevi bilanci 23-3.

Črnigoj : Blaszczykowski 0,5:0,5: Njuna uradna tržna vrednost je enaka, razlika pa 10 let (23:33). Veteran je že obupal nad nogometom, a ga je njegov stric (selektor Jerzy Brzeczek) potegnil nazaj, češ da na Poljskem ni boljšega od Kube. Črnigoj se ni ujel s (prestopno) politiko Lugana; na Brdo je prišel s popotnico visoke zmage 6:0, resda v majici ekipe U-21.

Iličić : Zielinski 0,5:0,5: Več znanja premore slovenski adut Atalante, večjo moč in ritem pa njegov poljski tekmec v Neaplju. Napoli je v dveh tekmah serie A zabil kar 7 golov, toliko jih je tudi prejel. Na trgu je 40:17 v milijonih evrov za Poljaka.

Šporar: Lewandowski 0:1: Bo Špoki tudi enemu najboljših centerforjev zadnjega desetletja pokazal, kdo je doma v Stožicah? Lewandowski premore modrost Garija Kasparova in moč Didierja Drogbaja, v tej sezoni je zabil le en gol več od šest let mlajšega Slovenca, a v bundesligi, Andraž pa v slovaški fortuna ligi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije