NOVA ODPOVED

Čižman: Če bi tekmo izsilili, bi jih poslušali še dolgo

Tudi slalom je onemogočil močan veter. 
Fotografija: Ana Bucik med ogledom proge olimpijskega slaloma, ki pa je bil pozneje odpovedan. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Ana Bucik med ogledom proge olimpijskega slaloma, ki pa je bil pozneje odpovedan. FOTO: Matej Družnik, Delo

PJONGČANG – Odpovedi tekem v alpskem smučanju niso nič novega in na tokratnih olimpijskih igrah v so postale že kar pravilo. A le redko se zgodi, da postane žrtev vremenskih razmer tudi slalom. V Južni Koreji so morali danes odpovedati žensko preizkušnjo, ki bo v petek.

O tem, kakšne razmere so bile na progi Jongpjong, dobro vedo tisti, ki so bili na njej oziroma na vrhu hriba. Že gledalci v ciljni areni so lahko slutili, da divje frfotajoče zastave in snežinke, ki so naokrog poletavale vodoravno, ne morejo biti dober znak.

Na vrhu je bilo še bistveno slabše, sunki vetra so dosegali prek 100 km/h in razmere za izvedbo tekme so bile nemogoče. Start so sprva nekajkrat prestavili, z 10.15 po lokalnem času na 11.45, toda še pred to uro je prišlo dokončno sporočilo o odpovedi. Narava je v Pjongčangu spet zmagala.

»Tisti, ki so odločali, da bodo olimpijske igre tukaj, so najbrž imeli razlog za to. Kakšnega, ne vem. Domačini so pripravljeni narediti vse, potrudijo se, super so, toda odvisni smo od vremenskih razmer, ki nam trenutno ne služijo. A tekme želimo narediti poštene za vse. Če bi danes izsilili tekmo, bi bila katastrofa in bi jih poslušali še dolgo,« je v ciljni areni razložil Tomaž Čižman, nekdanji uspešni slovenski smučar in tudi udeleženec olimpijskih iger leta 1988 v Calgaryju.
Dobitnik bronaste kolajne v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu leta 1989 je zdaj v Pjongčangu v odgovorni vlogi kot delegat smučarske zveze Fis na vseh ženskih tekmah.

»Vreme se bo predvidoma izboljšalo. Če pa ne bi bilo mogoče izpeljati slaloma, imamo rezervni načrt, saj bi lahko prestavili tekme na progo v Jongsonu pod reflektorje,« Čižman že razmišlja o naslednjih dneh.

»Saj se umiri, mogoče za pol minute, minuto. A ko se bo naslednja tekmovalka postavila na start, bo zapihalo in bo dobila veter v glavo s 100 kilometri na uro,« je bil slikovit Čižman in dodal, da ne pomni, da bi slalomsko tekmo odpovedali zaradi premočnega vetra.

»Premočni sunki so pa še ena stvar je bila: od enajstih do treh popoldne je bilo napovedano še poslabšanje. Zjutraj sploh ni vozila žičnica, potem so to usposobili. Na vrhu pa ... Smuči, ki so bile naslonjene na ograjo, je metalo po tleh. Tu spodaj je čisto drug svet,« je poskušal podobo orkana na vrhu hriba orisati Čižman.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije