SMUČARSKI SKOKI

Čeprav še ne zna najbolje leteti, poletela na oder

Urša Bogataj se je po Ljubnem stopničk veselila tudi v Oberstdorfu. V Willingenu ugled slovenskih smučarskih skokov reševal Timi Zajc.
Fotografija: Urša Bogataj je po Ljubnem tudi v Oberstdorfu navdušila s tretjim mestom. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Urša Bogataj je po Ljubnem tudi v Oberstdorfu navdušila s tretjim mestom. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj je morala dolgo čakati na svojo prvo uvrstitev med najboljšo trojico v svetovnem pokalu. Potem ko jo je pred tednom le dočakala na Ljubnem, se ji je očitno odprlo.
Le osem dni po tretjem mestu na domačem spektaklu ob Savinji se je 23-letnica iz Briš pri Polhovem Gradcu še drugič zavihtela na najnižjo stopnico zmagovalnega odra, potem ko je vrhunsko pripravljenost unovčila tudi na veliki napravi v Oberstdorfu. S skokoma, dolgima 114,5 in 120,5 metra, je v sobotnem finalu pridobila eno mesto ter zaostala le za norveško zmagovalko Maren Lundby (126 m in 125,5 m) in drugouvrščeno Nemko Katharino Althaus (124,5 m in 128 m).
Z novimi stopničkami je presenetila še samo sebe. »Ker še ne znam najbolje leteti, takšnega razpleta na veliki skakalnici nisem pričakovala. Zato sem seveda še bolj zadovoljna,« je priznala Bogatajeva, ki je najlepši primer za to, da takrat, ko ti gre, ni pomembno, kakšna je naprava. Ali povedano drugače: kadar si v formi, si lahko na sleherni skakalnici uspešen.
Seveda obstajajo tudi izjeme; glede na skoke, ki jih je kazala v zadnjem obdobju, je pod Senčno goro manj, kot je sposobna, izvlekla Nika Križnar (18.). Bolje se je odrezala včeraj, ko je bila kot osma, tik pred Uršo, najvišje uvrščena Slovenka.
Od Slovenk so si točke obakrat priskakale še Jerneja Brecl (20. in 15.), Špela Rogelj (21. in 16.) ter Maja Vtič (27. in 30.) – omenjena peterica bo odpotovala na nordijsko SP v Seefeld –, po sobotnem 31. mestu pa se jih je na drugi tekmi kot 27. razveselila tudi Katra Komar. Z novim ženskim rekordom Oberstdorfa (135,5 m) je novo zmago požela Lundbyjeva in tako naredila nov korak k ubranitvi velikega kristalnega globusa.

Zajc spet z naskokom najboljši Slovenec

Prav tako v Nemčiji, le da skoraj 600 kilometrov severno od Oberstdorfa, so se minuli konec tedna za točke svetovnega pokala in zadnje vstopnice za skorajšnje SP v nordijskem smučanju na Tirolskem potegovali tudi najboljši skakalci. Od Slovencev se je na veliki napravi v Willingenu v najlepši luči znova predstavil najmlajši – Timi Zajc. Potem ko je na ekipni preizkušnji v družbi Jerneja Damjana, Petra Prevca in Anžeta Semeniča prispeval največji delež k presenetljivemu tretjemu mestu naše četverice, je bil 18-letni Štajerec z naskokom najboljši Slovenec tudi na prvi tamkajšnji posamični tekmi, na kateri je odjadral do 140,5 in 136 metrov ter devetega mesta. Toda z nastopoma ni bil najbolj zadovoljen. Po izjemni predstavi v poskusni seriji, v kateri je odjadral najdlje med vsemi (143,5 m), so se mu očitno povečali apetiti.



»Ko zadenem (od)skok, sem lahko zelo visoko. Na tekmi se mi ne v prvi niti v drugi seriji ni izšlo po načrtih,« je pojasnil Zajc in v isti sapi pristavil, da je bil po drugi strani vnovič med deseterico, na katero sicer meri na sleherni preizkušnji. V top 10 se je prebil tudi na drugi tekmi, ki jo je končal kot osmi (140 m in 135,5 m). Ker je s stopničkami letošnji cilj že izpolnil, bo lahko na svetovnem prvenstvu v Avstriji le užival.
Prvih točk v tem koledarskem letu se je predvčerajšnjim z 20. mestom razveselil Peter Prevc, tri mesta za njim je pristal Jernej Damjan, v finalu pa sta nastopila tudi Žiga Jelar (25.) in Anže Semenič (28.). Ob Domnu Prevcu (39.) je bil prekratek za drugo serijo tudi Bor Pavlovčič (44.). Na včerajšnji preizkušnji sta se ob Zajcu do točk dokopala le še Jelar (26.) in Semenič (29.). Vnovič je praznih rok ostal Domen Prevc (32.), še dlje od finala pa so bili Damjan (37.), Peter Prevc (40.) in Pavlovčič (43.). V Seefeld oziroma Innsbruck, kjer bo že pojutrišnjem prvi uradni trening za sobotno tekmo na veliki napravi na nordijskem SP, bodo od naših odpotovali Damjan, Jelar, Peter Prevc, Semenič, Zajc in Anže Lanišek. N

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije