NOGOMET

Brazilce in Hrvate skrbita kralja

Hrvati bodo v osmini finala SP v nogometu trepetali za Luko Modrića, Brazilijo zdaj skrbi še Pele.
Fotografija: Luko Modrića in Joška Gvardiola, ki blesti v obrambi, bi v primeru zmage čakal boljši iz večernega dvoboja med Brazilijo in J. Korejo, nato pa zmagovalec para Nizozemska – Argentina. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters
Odpri galerijo
Luko Modrića in Joška Gvardiola, ki blesti v obrambi, bi v primeru zmage čakal boljši iz večernega dvoboja med Brazilijo in J. Korejo, nato pa zmagovalec para Nizozemska – Argentina. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters

Japonska in Južna Koreja sta se z zlatimi črkami zapisali v slovensko nogometno zgodovino kot gostiteljici prvega mundiala, na katerem je nastopila naša izbrana vrsta, dobrih 20 let kasneje se bosta v nekaj urah podali v boj za četrtfinale v Katarju.

Domači mundial, prvič sta ga priredili dve državi, se je za Japonsko leta 2002 končal v osmini finala, tako je bilo tudi pred štirimi leti v Rusiji. Toda že takrat so modri samuraji pokazali, da so sposobni narediti tudi korak več, saj so proti Belgiji že vodili z 2:0, a nato zapravili zmago. In ravno proti letošnjim krvnikom rdečih vragov v skupinskem delu, Hrvatom, se bodo Japonci pomerili danes, potem ko je najtrofejnejša azijska reprezentanca v svoji skupini opravila z Nemčijo in Španijo, obakrat z 2:1 in po zasuku, četudi je imela žogo v svojih nogah zgolj 27 oziroma 17,7 odstotka igralnega časa, kar je nov rekord SP.

»V tem pogledu so med najslabšimi na mundialu, a povsem v vrhu, ko gre za hitre prehode v napad in presing. Ne bo nam lahko,« je štirikratne azijske prvake pohvalil hrvaški selektor Zlatko Dalić. Začetna enajsterica svetovnih podprvakov bo verjetno ostala nespremenjena, nekaj težav ima zgolj branilec Borna Sosa, kapetan Luka Modrić in branilec Dejan Lovren pa bosta morala biti previdna, da ju zaradi novega rumenega kartona ne doleti suspenz.

Japonska je pred zgodovinskim podvigom, še nikoli se namreč ni uvrstila v četrtfinale, selektor Hadžime Morijasu pa je že nekajkrat zadel z menjavami in tudi tokrat bi lahko poskušal presenetiti Dalića, ki pa že ve, da je zaradi kartonov odpadel branilec Ko Itakura. »Ne vem, ali je ravno enako, a tudi v bejzbolu imate metalce, ki tekmo začnejo, njihove menjave in tiste, ki nato tekmo zaključijo,« je navdih pri najpriljubljenejšem športu v državi poiskal Morijasu.

Neymar v senci

Nogometna vročica bo zvečer zajela še Južno Korejo, kjer seveda ne bi imeli nič proti ponovitvi uspeha iz leta 2002, ko so se veselili četrtega mesta. Naslov so takrat v japonski Jokohami osvojili Brazilci, ki bodo že drugi portugalsko govoreči tekmeci Korejcev na letošnjem mundialu, potem ko so izbranci Paula Benta v zadnjem kolu skupinskega dela dosegli ključno zmago nad njegovimi rojaki Portugalci.

V brazilskem taboru je skrbi zaradi pripravljenosti zvezdnika Neymarja, ki bi lahko po dveh tekmah premora vstopil v drugem polčasu, povsem zasenčilo zdravstveno stanje »nogometnega kralja« Peleja. Ta prek svoje hčerke sicer miri rojake ob domnevnih zapletih s kemoterapijo in jih poziva, naj raje navijajo za svojo reprezentanco.

»Z Neymarjevo vrnitvijo se bo izboljšala celotna ekipa. Korejci so močni in agresivni, napake ne bodo dovoljene,« po minimalnem porazu s Kamerunom v zadnjem krogu skupinskega dela pravi napadalec Richarlison, z dvema goloma še vedno prvi strelec seleçaa v Katarju, ki sta ga zaradi poškodb že zapustila pomembna aduta s klopi, napadalec Gabriel Jesus in bočni branilec Alex Telles

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije