KATAR 2022

Branilci naslova Francozi v četrtfinale svetovnega prvenstva

Francoska nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju premagala Poljsko s 3 : 1 (1 : 0).
Fotografija: Francoska nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju premagala Poljsko s 3 : 1 (1 : 0). FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters
Odpri galerijo
Francoska nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju premagala Poljsko s 3 : 1 (1 : 0). FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters

Francoska nogometna reprezentanca je v Dohi v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju premagala Poljsko s 3 : 1 (1 : 0) in se prebila v četrtfinale. Tam se bo merila z boljšim iz dvoboja med Anglijo in Senegalom, ki se bo v Al Koru začel ob 20. uri.

Branilci naslova Francozi, ki niso izgubili tekme v osmini finala, odkar so jo uvedli leta 1986, so niz neporaženosti proti Poljski podaljšali na osem tekem, Poljaki pa so na 17. medsebojnem obračunu ostali pri treh zmagah.

Francoska vrsta je v prvem polčasu prišla do prednosti, ko je zadel novi francoski strelski rekorder Olivier Giroud, toda tudi Poljaki so imeli svoje priložnosti in bi kaj lahko povedli v 38. minuti. V drugem polčasu je imela Francija bolj ali manj vse pod nadzorom, za nameček je v 74. in 90. minuti Kylian Mbappe oplemenitil prednost ter s četrtim in petim zadetkom v Katarju prevzel vodstvo na lestvici strelcev.

Francozi so odločneje začeli tekmo, v 13. minuti je prvič nevarneje meril Aurelien Tchouameni, v 17. pa Ousmane Dembele, na mestu pa je bil obakrat Wojciech Szczesny. V 21. minuti je od daleč poskusil poljski zvezdnik Robert Lewandowski in za malo zgrešil cilj.

Potem ko se je zdelo, da so Poljaki vendarle malce umirili Francoze, pa je imel Giroud v 29. minuti priložnost za vodstvo, a je zgrešil iz bližine. Po izenačeni predstavi in tudi nekaj poljskih polpriložnostih je Szczesny v 36. minuti obranil tudi poskus Mbappeja, so pa imeli v 38. minuti dotlej najlepše priložnosti na tekmi Poljaki.

Ti so v isti akciji v kazenskem prostoru zaporedoma sprožili tri strele, dva Piotr Zielinski, enkrat se je izkazal Hugo Lloris (s 142. tekmo se je izenačil z Lilianom Thuramom na vrhu francoske lestvice števila reprezentančnih nastopov), enkrat pa je obramba strel blokirala, zadnjega pa Jakub Kaminski, vendar je Raphael Varane žogo izbil z golove črte. Kaminski je neuspešno poskusil tudi v 45. minuti.

Vmes pa so v 44. minuti povedli Francozi. Po Mbappejevi podaji se je v kazenskem prostoru dobro znašel Giroud in dosegel svoj 52. gol v francoskem dresu ter tako postal rekorder. Doslej si je naslov najboljšega strelca delil s Thierryjem Henryjem.

V uvodu drugega dela so spet prevladovali Francozi, ki so prihajali do kazenskega prostora Poljakov, nato pa jim je vedno nekaj zmanjkalo, tudi Giroudu v 65. minuti, ko je iz bližine žogo poslal mimo vrat.

Iizbranci Didierja Deschampsa so unovčili nekaj več prostora, ki so ga puščali Poljaki ob jalovem poskusu izenačenja, v 74. minuti so izpeljali protinapad, Dembele je podal na levo stran do popolnoma osamljenega Mbappeja, ki je nameril in žogo s 15 metrov poslal pod prečko za 2 : 0. Isti igralec je znova udaril v 90. minuti, ko je s podobnega položaja žogo poslal v nasprotni zgornji kot poljskih vrat.

Tik pred koncem tekme so Poljaki po igranju z roko Dayota Upamecanoja dobili najstrožjo kazen. To je sprva zelo slabo izvedel Lewandowski, tako da je Lloris strel obranil, a je stopil s črte, tako da je poljski napadalec dobil novo priložnost, ki jo je unovčil za kozmetični popravek izida.

V ponedeljek bosta v osmini finala tekmi Japonska – Hrvaška in Brazilija – Južna Koreja, v torek pa še Maroko – Španija in Portugalska – Švica. Četrtfinale sta si že v soboto zagotovili Nizozemska in Argentina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije