DRŽAVNO PRVENSTVO

Baloni nad Pomurjem

Pri Murski Soboti bo konec meseca odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto.
Fotografija: Nebo nad Pomurjem bodo prekrili toplozračni baloni. Foto: BK Roto
Odpri galerijo
Nebo nad Pomurjem bodo prekrili toplozračni baloni. Foto: BK Roto

Kar 40 ekip iz 17 držav bo od 27. avgusta do 1. septembra na letališču Rakičan pri Murski Soboti nastopilo na odprtem državnem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni. Gre za nekakšno generalko pred svetovnim prvenstvom, ki bo na isti lokaciji od 19. do 26. septembra 2020, organizator pa bo Balonarski klub Roto skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota.

»Ponosni smo, da nam je bila 26 let po zadnjem evropskem prvenstvu v Sloveniji zaupana organizacija svetovnega prvenstva 2020 v Murski Soboti, ki bo največji balonarski spektakel pri nas doslej. To je veliko priznanje za naše balonarstvo in nadvse odgovorna naloga za organizacijski odbor. Veseli nas, da bomo že letos na odprtem slovenskem državnem prvenstvu gostili 40 ekip domačih in tujih pilotov, ki meje poletov z baloni pomikajo višje,« je o prihajajočem dogodku povedal generalni direktor BK Roto Matjaž Pavlinjek. Zaradi SP prihodnje leto je zelo veliko tudi zanimanje za bližnje odprto državno prvenstvo.


Organizator državnega in svetovnega balonarskega prvenstva BK Roto so ustanovili leta 1993 in ima tri pilote, poleg Pavlinjeka še Gorana Grgiča in Radoša Švaglja, ki se redno udeležujejo regionalnih, nacionalnih in mednarodnih tekmovanj. Najboljši rezultat kluba je tretje mesto Švaglja na državnem prvenstvu leta 2015 in 2017. Organizacijski tim se lahko pohvali s pripravo slovenskih nacionalnih prvenstev med letoma 2013 in 2017 ter tekmovanja FAI leta 2017. V letu 2020 jih čaka zelo zahtevna naloga, saj bo na SP sodelovalo 105 ekip, skupno pa pričakujejo 145 balonov. Pomurje bo zaradi SP obiskalo približno tisoč ljudi. Pomurska ravnica je leta 1994 gostila evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Takratni tekmovalci imajo lepe spomine na odlično organizacijo, prijazne gostitelje in čudovito pokrajino. Pomurje je namreč idealno za letenje z baloni zaradi ravnine, temperatur in vetrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije