NOGOMET

Avstralci lahko upokojijo Messija

Dvoboja Nizozemske in ZDA ter Argentine in Avstralije odpirata izločilne boje mundiala.
Fotografija: Lionel Messi bo proti Avstraliji odigral 1000. tekmo v karieri, edini Argentinec, ki mu je to uspelo, je Javier Zanetti. FOTO: Carl Recine,Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi bo proti Avstraliji odigral 1000. tekmo v karieri, edini Argentinec, ki mu je to uspelo, je Javier Zanetti. FOTO: Carl Recine,Reuters

Po 48 tekmah v 13 dneh na svetovnem prvenstvu (še) ni napočil čas za počitek, saj se bo divji ritem nadaljeval z današnjima uvodnima dvobojema osmine finala. Argentinski nogometaši bodo na zelenico pritekli manj kot 72 ur po zmagi nad Poljsko, s katero so si zagotovili napredovanje in prvo mesto v svoji skupini. Tako kot tekma s Poljsko bi bil lahko tudi obračun z Avstralijo zadnji v karieri Lionela Messija na svetovnih prvenstvih, njegovi rojaki seveda upajo, da se bo to zgodilo šele 18. t. m., ko bo na sporedu finale.

»Avstralija ima močan desni bok, dobrega napadalca, a je na prvem mestu ekipa. S takšnimi, ki vedo, kaj si na zelenici želijo, pa je vedno težko igrati,« je povedal selektor Argentine Lionel Scaloni, čigar varovanci bodo čvrst avstralski blok še toliko težje prebili, če po pričakovanjih ne bo nared Angel Di Maria. Še pomembnejši bo torej prispevek ostalih članov napada z 22-letnim Julianom Alvarezom na čelu, ki je z golom v poljski mreži spet zasenčil izkušenejšega Lautara Martineza.

Argentino je na uvodni tekmi SP ugnala Savdska Arabija, gavči so torej že prejeli resno opozorilo azijskega predstavnika, med katere seveda spada tudi Avstralija. Peto celino je z uvrstitvijo v osmino finala zajela nogometna evforija. »Nogomet v Aziji skokovito napreduje, samo poglejte, kaj je na tem turnirju uspelo Savdijcem in Japoncem. Po vložku zaostajamo, a ponavljam, da ima samo nogomet to moč, da poenoti narod. Prizori iz domovine so za nas velik motiv,« je dejal selektor Graham Arnold, nekdanji pomočnik Nizozemca Guusa Hiddinka na klopi socceroosov, ko so ti na SP 2006 v Nemčiji prvič in zadnjič igrali v izločilnih bojih.

Po danskem receptu

O načrtu za tekmo je selektor, ki je na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu premagal Argentino z 2:0, dodal, da se Avstralija ne bo osredotočala zgolj na Messija, razkril pa je tudi recept za nedavno veliko zmago nad Dansko. »Pritisniti jih moramo, ne smemo jim dovoliti veliko časa na žogi. Danska je res imela več posesti, a ključno je bilo, da do žoge nismo dovolili njihovim glavnim igralcem s Christianom Eriksnom na čelu,« je uporaben nasvet tudi v Slovenijo, ki jo bodo Danci junija obiskali v sklopu kvalifikacij za euro 2024, poslal Arnold.

Stadion, ki nosi me po osamosvojitelju Ahmadu bin Aliju, je sicer nekaj posebnega za Avstralce, ki so si ravno na tem objektu v dodatnih kvalifikacijah proti Peruju junija priigrali vozovnico za mundial. Zmago jim je po enajstmetrovkah prinesel vratar Andrew Redmayne, ki je v igro vstopil v 120. minuti in bo gotovo močno psihološko orožje tudi drevi, če bo moral Messi (zapravil je dve od zadnjih treh 11-metrovk na SP) z rojaki spet postaviti žogo na belo točko.

Zadnja argentinska »loterija« sega v leto 2014, ko so gavči z brezhibnim izvajanjem enajstmetrovk ugnali Nizozemsko v polfinalu. Nizozemci so možni tekmeci Argentincev v letošnjem četrtfinalu, a bo moralo moštvo, ki ga tako kot v Braziliji spet vodi legendarni Louis van Gaal, najprej na današnji prvi tekmi opraviti z Američani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije