KATAR 2022

Argentinski nogometaši po zmagi: Po brezhibni predstavi smo trpeli

Vse so imeli v svojih rokah, nato pa do konca trepetali.
Fotografija: Argentinski nogometaši so na vrhu sveta.  FOTO: Carl Recine Reuters
Odpri galerijo
Argentinski nogometaši so na vrhu sveta.  FOTO: Carl Recine Reuters

 Argentinska nogometna reprezentanca tretjič v zgodovini slavi naslov svetovnih prvakov. V finalu mundiala v Katarju so po izvajanju enajstmetrovk premagali Francoze. Igralci, ki so stopili pred mikrofone, so dejali, da teh trenutkov kljub trpljenju na zelenici ne bodo pozabili, poročata nemška tiskovna agencija dpa ter francoska AFP.

Argentinci so ob naslovu svetovnega prvaka, tretjega za to južnoameriško državo po letih 1978 in 1986, pobrali tri od štirih posamičnih nagrad v Katarju. Le zlato kopačko je z osmimi goli, v finalu je dosegel tri, odnesel Francoz Kylian Mbappe. Najboljši nogometaš prvenstva je postal Lionel Messi, strelec dveh zadetkov v finalu še ni stopil pred medije, najboljši vratar Emiliano Martinez, najboljši mladi igralec pa Enzo Fernandez.

Rojeni za trpljenje

»Tega nikoli ne bom pozabil. Imeti priložnost zastopati svojo reprezentanco na svetovnem prvenstvu je nekaj posebnega,« je po tekmi dejal Fernandez.

Argentinski nogometaši so na vrhu sveta.FOTO: Paul Childs Reuters
Argentinski nogometaši so na vrhu sveta.FOTO: Paul Childs Reuters

»Te trenutke bom vselej nosil s sabo. Postali smo svetovni prvaki, kar je neverjetno. Messi si še najbolj od vseh nas zasluži ta naslov. Vesel sem zanj in seveda za ostale,« je še dodal 21-letni nogometaš Benfice.

»Smo svetovni prvaki. Nikoli si nisem tega predstavljal. Prav tako nikoli nisem mislil, da bom kdaj držal ta pokal v rokah,« je ob tem dodal še en argentinski nogometaš sredine igrišča Rodrigo De Paul.

Soigralec slovenskega vratarja Jana Oblaka pri Atleticu iz Madrida je dodal, da so Argentinci vajeni trpeti na največjih tekmovanj. »Takšni pač smo, rojeni smo za trpljenje, a zdaj imamo nekaj, kar nas bo vso zgodovino združevalo. Smo na vrhu sveta in mislim, da smo si to tudi zaslužili,« je po pisanju AFP dejal 28-letnik iz Sarandija.

Selektor Argentine Lionel Scaloni je postal najmlajši trener po rojaku Cesarju Menottiju (39 let in 232 dni) leta 1978, ki je ekipo popeljal do naslova prvaka. Scaloni je je bil danes star 44 let in 216 dni, ko je ob koncu streljanja enajstmetrovk skupaj z rojaki proslavljal naslov. V vsej zgodovini je peti najmlajši trener z naslovom svetovnega prvaka.

»Nikoli si nisem predstavljal, da bomo po brezhibni predstavi tako zelo trpeli. Neverjetno, ampak očitno ima ta zasedba vedno pripravljen odgovor,« je v prvih izjavah po tekmi dejal Scaloni.

»Ponosen sem na svoje varovance ter na opravljeno delo skozi celotno prvenstvo. Gre za navdušujočo skupino igralcev, ki je prebrodila številne udarce tudi na finalni tekmi. Zelo čustveno je, ko se moraš dvakrat pobirati po vrnitvi in izenačenju tekmecev. Spravili so nas v zahteven položaj. Za Argentino je to zgodovinski trenutek, naši rojaki naj kar uživajo,« je še dpa citirala Scalonija.

Argentinski nogometaši so na vrhu sveta. FOTO: Hannah Mckay Reuters
Argentinski nogometaši so na vrhu sveta. FOTO: Hannah Mckay Reuters

Začeli s porazom ...

Argentina je po Španiji pred 12 leti šele druga reprezentanca, ki je SP začela s porazom, a na koncu postala svetovni prvak. V skupinskem delu so morali uvodoma priznati premoč Savdski Arabiji z 1  :2. Nato so z 2 : 0 premagali tako Mehiko kot Poljsko in s prvega mesta napredovali v osmino finala. Tam so premagali Avstralijo z 2 : 1, v četrtfinalu pa so po strelih z bele točke še Nizozemsko, potem ko se je tekma po 120 minutah končala z izidom 2 : 2. V polfinalu so bili v torek s 3 : 0 boljši od Hrvatov. Ti so v soboto nato osvojili tretje mesto po zmagi proti Maroku z 2 : 1. »Ni besed, s katerimi bi lahko opisal te občutke,« je po tekmi za argentinsko televizijo, kot poroča dpa, dejal Leandro Paredes. »Še v najlepših sanjah nisem pričakoval, da lahko osvojimo naslov. To je za vse Argentince in tiste, ki nas niso mogli spremljati v Katarju. Težko se bo spustiti na realna tla po vsem, kar smo dosegli na tem prvenstvu. Smo zelo zadovoljni, v to smo vložili ogromno truda.«

Argentinski nogometaši so na vrhu sveta. FOTO: Hannah Mckay Reuters
Argentinski nogometaši so na vrhu sveta. FOTO: Hannah Mckay Reuters
Argentinski nogometaši so na vrhu sveta. FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters
Argentinski nogometaši so na vrhu sveta. FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters

»Tekmo smo imeli pod nadzorom, ampak smo obenem vedeli, da bomo morali trpeti. Francija je dvakrat zadela, nato smo znova povedli v podaljšku, a so se tekmeci vnovič vrnili. Ob koncu podaljška so skoraj zadeli za zmago, na srečo pa zdaj tukaj stojimo kot prvaki,« je dodal eden od argentinskih junakov obračuna, vratar Martinez. Ta je ob koncu podaljška obranil strel Randala Kola Mouanija in s tem preprečil zmago Francije. Nato je obranil še enajstmetrovko Kingsleyju Comanu in svoji izbrani vrsti pomagal tlakovati pot do tretjega naslova prvakov. »Svetovno prvenstvo je nekaj posebnega, o tem sem sanjal kot otrok. Enostavno nimam besed, da bi opisal vse te občutke.«

Argentinski nogometaši so na vrhu sveta. FOTO: Paul Childs Reuters
Argentinski nogometaši so na vrhu sveta. FOTO: Paul Childs Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije