SMUČARSKI SKOKI

Anže Lanišek: svojo tehniko izpilil tudi s pomočjo jajc

Je četrti Slovenec med najboljšo trojico na novoletni turneji.
Fotografija: Anže Lanišek se je izjemno izkazal na 71. novoletni turneji. FOTO: Lisi Niesner, Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek se je izjemno izkazal na 71. novoletni turneji. FOTO: Lisi Niesner, Reuters

V Sloveniji imajo smučarski skoki že zaradi Planice, ki velja za pravo meko poletov, zelo bogato tradicijo. A kljub številnim rodovom bolj ali manj nadarjenih skakalcev so se do včeraj le trije naši asi zavihteli na zmagovalni oder v skupni razvrstitvi novoletne turneje, že dolgih 71 let prvem (in za nekatere tudi glavnem) vrhuncu sleherne zime v tem športu. Na znamenitem tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji se je od slovenskih orlov kot prvi med nesmrtne vpisal Primož Peterka, veliki zmagovalec turneje 1996/97. Sedem let pozneje se je s skupnim tretjim mestom izkazal Peter Žonta, čigar uspeh je leta 2015 ponovil Peter Prevc, preden je slednji v šampionski zimi, ki je sledila, osvojil vse, kar se je osvojiti dalo – tudi zlatega orla.

Omenjeni trojici se je zdaj med najboljšo trojico v seštevku skakalnega grand slama pridružil tudi Anže Lanišek. Ali Žaba, kot ga pravzaprav vsi kličejo. Odličnemu skupnemu tretjemu mestu je včeraj postavil piko na i v Bischofshofnu, na skakalnici, na kateri je konec januarja 2012, torej nekaj dni po osvojitvi naslova mladinskega olimpijskega prvaka v Seefeldu, poletel v zgodovino kot najmlajši zmagovalec tekme za celinski pokal. Pri komaj 15 letih!

Ogromne trenerjeve zasluge

A s tem rekordom, ki si ga lasti še danes, se seveda ni zadovoljil. Anže je že od mladih nog pogledoval proti svetovnemu vrhu, vse od takrat, ko se je Rok Benkovič, njegov vzornik iz istega kluba (SSK Mengeš), z nordijskega SP v Oberstdorfu 2005 vrnil z zlato kolajno s srednje naprave.

Ogromno zaslug, da je Anže postal eden od najboljših skakalcev na svetu, ima vsekakor njegov klubski trener Aleš Selak, ki je na različne načine vodil nadarjenega Domžalčana. Celo s pomočjo jajc, s katerimi je moral nekoč skakati v Bischofshofnu, ker je – kot zdaj Halvor Egner Granerud – letel izrazito proti desni strani doskočišča. Tudi s tem, ko je pazil, da jih ni strl, je pridobival dragocene občutke in do potankosti izpilil tehniko, ki ga krasi še zdaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije