Anamarija Lampič jezna sama nase

Najboljša slovenska smučarska tekačica obdržala rdečo majico. Na sprintu v Falunu zasedla nehvaležno četrto mesto.
Fotografija: Anamarija Lampič se je morala to pot zadovoljiti s četrtim mestom. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Anamarija Lampič se je morala to pot zadovoljiti s četrtim mestom. FOTO: Roman Šipić

To zimo je med slovenskimi tekmovalci na snegu ob Žanu Kranjcu najbolj zanesljiva Anamarija Lampič. Na sprintu v klasičnem koraku na Švedskem se sicer ni veselila pete zaporedne uvrstitve na oder za zmagovalec, se pa je šestič zapored prebila v finale in s četrtim mestom obdržala rdečo majico najboljše sprinterke med smučarskimi tekačicami v tej sezoni.
Zmagi na obeh sprinterskih preizkušnjah novoletne turneje v Lenzerheide in dolini Fiemme ter drugi mesti v Dresdnu in Oberstdorfu – to je bil niz Lampičeve med najboljšimi tremi v svetovnem pokalu.

Kajpak se je nadejala, da ga bo nadaljevala tudi v Falunu, kjer se je po pričakovanju brez večjih zapletov kot edina v slovenski vrsti (Janez Lampič je obstal v kvalifikacijah, Miha Šimenc in Katja Višnar pa v četrtfinalu) prebila med najboljšo šesterico.
Tudi začetek odločilnega teka je veliko obetal, saj je 24-letna Gorenjka začela v ospredju ob Linn Svahn. Na spustu s tretjega vzpona je še držala tretje mesto, za Svahnovo in Jonni Sundling. Usodno napako za uvrstitev na stopničke je naredila pred vhodom v ciljno ravnino, saj je ob švedskemu dvojcu predse spustila še Rusinjo Natalijo Neprijajevo in v zadnjih metrih ni bilo več prostora, da bi še prehitela katero od tekmic pred seboj.

Najhitrejša je bila Svahnova, druga je bila Neprijajeva in tretja Sundlingova. Lampičeva je šest sprintov pred koncem sezone v posebni razvrstitvi ohranila 20 točk prednosti pred Svahnovo, a nad svojim dosežkom ni bila navdušena.

Odprlo se ji je v Planici

»Bilo mi je kar težko, a kot običajno se mi je bolj in bolj odpiralo. Pri startih sem, razen finala, zamujala, v finalu sem bila točna. Sama nase sem bila tokrat jezna. Ni bilo za stopničke, tudi jaz menim, da sem naredila preveč napak. Še vseeno pa je četrto mesto vrhunski rezultat, moram biti zadovoljna,« je dejala Lampičeva, za katero je bil to šesti zaporedni sprinterski finale, pritekla si je po tri v klasičnem in drsalnem koraku, niz pa začela s petim mestom 21. decembra v Planici.
»To je bil še en vrhunski nastop Anamarije. Nekaj taktičnih napak v finalu jo je najverjetneje stalo zmagovalni oder, a moramo biti zadovoljni. Trije naši tekmovalci so osvojili točke za svetovni pokal, Katja se je po slabši uvrstitvi v Oberstdorfu dobro vrnila in je s 14. mestom pokazala, da še vedno spada v vrh svetovnega sprinta. Miha je v četrtfinalu imel slabše smuči, kar mu je onemogočilo preboj med najboljše. Kljub vsemu sem z vsemi tremi zelo zadovoljen. Žal mi je Janeza Lampiča, a do konca sezone bo še dovolj priložnosti za popravni izpit,« je ocenil glavni trener Nejc Brodar in Anamarijo pohvalil tudi za včerajšnje sedmo mesto na 10 km s skupinskim startom, kar je njen najboljši dosežek na razdalji. Zmagala je Norvežanka Therese Johaug.

Moški sprint je dobil Norvežan Paal Golberg, Šimenc je zasedel 27. mesto. Na 15 km je bil najboljši Rus Aleksandr Boljšunov. Tekaška karavana ostaja na Švedskem, seli pa se v Åre, kjer bo 18. t. m. sprint v drsalnem koraku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije