ALPSKO SMUČANJE

Ameriška zvezdnica vrgla rokavico

Na prvih dveh tekmah alpskih smučark nepremagljiva Mikaela Shiffrin. Ana Bucik v prvo blizu najboljšim, v drugem nastopu je drago plačala dve napaki.
Fotografija: Najboljša smučarka prejšnje zime je že takoj zablestela. FOTO: Denis Balibouse, Reuters
Odpri galerijo
Najboljša smučarka prejšnje zime je že takoj zablestela. FOTO: Denis Balibouse, Reuters

Tabor slovenske reprezentance v alpskem smučanju včeraj sicer ni tako zadovoljno zapuščal prizorišča prve ženske preizkušnje v sezoni kot pred enim mesecem na moški premieri, ko so v naši vrsti nazdravljali imenitnemu 2. mestu Žana Kranjca kot tudi res lepi vrnitvi Štefana Hadalina h karavani, vseeno pa je sobotni nastop Ane Bucik na finskem severu s 6. mestom potrdil, da ni daleč od uresničitve želje o stopničkah. Na vrhu teh pa je bila obakrat vodilna zvezdnica belih strmin Mikaela Shiffrin.

Američanka je res sijajno začela sezono in si število zmag zvišala na 76 ter jo tako le še 10 najvišjih stopničk loči od rekorderja alpskih prizorišč, nepozabnega Šveda Ingemarja Stenmarka. Shiffrinova je že na finskem severu nadaljevala v slogu svojega imenitnega finiša prejšnje sezone, ki jo je tudi sklenila s prestižnim kristalnim globusom. V zadnji zimi je sicer edino športno razočaranje doživela v olimpijskem Pekingu, kjer v treh nastopih ni osvojila niti ene kolajne.

Slovenska reprezentanca? Ob odsotnosti Andreje Slokar, v prejšnji sezoni dvakrat zmagovalke ter petouvrščene v olimpijski slalomski drami na Kitajskem, so seveda delnice v tej disciplini nižje, udarna smučarka naše izbrane vrste je Ana Bucik. V prvem slalomu sezone se je s konkurenčnim smučanjem odrezala za 6. mesto (na prvi progi je bila 5.), dan pozneje je bila 13. in še dobro rešila svojo uvrstitev, potem ko je bila v dopoldanskem uvodu za štiri mesta nižje. Toda njen nastop je jasno pokazal, da bi prav lahko ponovila sobotni dosežek, dve napaki – zlasti druga, ko jo je že vrglo iz idealne tekmovalne linije – sta jo tokrat stali novo mesto med najboljšo deseterico.

»V nedeljo sem bila zadovoljna predvsem s smučanjem na prvi progi, seveda z izjemo napake, ter z zgornjim delom drugega nastopa. Spodaj pa sem se trudila bolj pravilno smučati in ne toliko napadati, a je bilo tempa premalo. Finsko zapuščam zadovoljna, ne sicer 100-odstotno, a rezultati in smučanje so bili na dobri ravni. Morala pa bom ugotoviti, kako smučati še z višjim tempom in brez napak. Do Killingtona dosti časa ni, navaditi se bo treba na uro in kakšen dan veleslaloma pred tekmo,« je Goričanka že napovedala nadaljevanje sezone, ki bo na drugi strani Atlantika. In tam bo svoj izziv našla tudi Neja Dvornik. Z včerajšnjim 15. mestom je dosegla doslej največ med elito svetovnega pokala, ob tem pa povedala: »Kot sem si v soboto želela, sem v nedeljo malce dodala. Bilo je malce več hitrosti in mi je uspelo. Na drugi progi sem se sprostila in napadla. Želim si čim več takšnih nastopov.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije