ODBOJKA

Slovenci so se še enkrat vrnili iz izgubljenega položaja

Slovenijo čakata še Japonska in Bolgarija.
Fotografija: V napeti tekmi so Slovenci pokazali železne živce in na koncu slavili. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
V napeti tekmi so Slovenci pokazali železne živce in na koncu slavili. FOTO: Uroš Hočevar

Slovenska reprezentanca je v 13. krogu lige narodov v Riminiju desetič zmagala. Tokrat je bila v pravem maratonu, po preobratih in drami s 3 : 2 (–28, 19, –21, 26, 13) boljša od Američanov in je le še dve tekmi oddaljena od želenega polfinala. Čeprav je izgubila točko, še vedno drži tretje mesto, Francozi imajo sicer več točk, a v mednarodni odbojki za lestvico štejejo zmage.

Tekma z Američani, odbojkarsko velesilo, je bila za četo Alberta Giulianija zelo pomembna. V boju za tretje ali četrto mesto po rednem delu je bil zadnji ciklus treh tekem nujno začeti z zmago, še posebno, ker so tako Francozi kot Srbi že pred tem uspešno opravili svojo nalogo.

In Slovenci niso razočarali. Še enkrat so pokazali svoj borbeni značaj, se vrnili iz izgubljenega položaja, zaostajali so z 1 : 2 in 20 : 23 v nizih, nato pa dobili še izenačen tie break.


Prvi niz Američanom


V nasprotju z zadnjima dvema tekmama so Slovenci tokrat začeli zbrano. Zavedali so se, da igrajo eno najpomembnejših tekem v ligi, zato ni čudila njihova motivacija. Do vodstva 11 : 7 je vse teklo gladko, z manjšo krizo tudi pred končnico ni bilo videti, da bodo izgubili prvi niz, vodili so še z 19 : 16. Toda Američani so v končnici zaigrali odlično, po napaki Tineta Urnauta izenačili na 22 : 22, nato pa prišli tudi do zaključne žoge. Slovenci so jo ubranili, nato imeli tudi sami dve priložnosti za vodstvo z 1 : 0, blok Klemnu Čebulju pa je prednost vrnil na stran Američanov, ki so nato niz dobili s 30 : 28.

Toda panike v slovenski vrsti zaradi tega ni bilo. Drugi niz so odprli podobno kot prvega, ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8 : 5, nekaj trenutkov pozneje z 11 : 7. Urnaut je imel priložnost, da ekipo na drugi tehnični odmor odpelje s petimi točkami razlike, toda dobil je blok. Američani so se nato še približali na 13 : 15, dve točki zaostanka so imeli tudi pri izidu 17 : 19, toda tokrat zbranost Slovencev v končnici ni popustila,. Čebulj je s »pipom« prednost vrnil na štiri točke, Alen Pajenk z dvema zaporednima točkama, blokom in točko na mreži, zagotovil zaključno žogo in drugo je Urnaut izkoristil.

V četrtem nizu je Slovence nekoliko zapustila sreča. Po izidu 16 : 17 so tekmeci dvakrat zadeli mrežo, od katere se je žoga odbila v polje. Američani so povedli z 20 : 26, as Pajenka za 18 : 20 je dal nekaj upanja, toda tekmec je bil v končnici vendarle bolj zbran.


Preobrat v četrtem nizu


Reprezentanca ZDA je bila tudi v četrtem nizu ves čas v prednosti, vodila s 7 : 4, v končnici pa tudi s 23 : 20. Takrat pa se je začel preobrat. Tonček Štern je dobro serviral, Američani so imeli težave pri sprejemu, razpoloženi Čebulj je izenačil na 23 : 23, v »podaljšku«, pa sta bila odločilna asa Jana Kozamernika in Gregorja Ropreta, ki je spet pokazal odlično predstavo.

V skrajšanem petem nizu je svoje dodal prav vsak igralec slovenske ekipe, ki je najprej vodila, nato zaostajala, zadnjič pri izidu 12 : 13, toda želja Slovencev je bila prevelika, da bi iz rok izpustili zmago. Osvojili so zadnje tri točke in se zasluženo veselili.

Slovenija se bo v torek pomerila z Japonsko, nato pa jo v sredo čaka še Bolgarija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije