ŠAH

Šah na Norveškem TV-šport

Obilo akcije v živo in prek spleta.
Fotografija: Wesley So potrjuje odlično formo. FOTO: chess
Odpri galerijo
Wesley So potrjuje odlično formo. FOTO: chess

Redni del druge sezone elitne spletne serije v šahu se bo sklenil z devetim turnirjem, ki se bo začel v soboto. Ob obračunih za najvišja mesta bo v ospredju tudi boj za zadnje vstopnice za septembrski finale deseterice, s katerim se bo zaokrožila sezona. Na čelu tokratne zasedbe je spet svetovni prvak Magnus Carlsen, ki je predhodni turnir izpustil zaradi nastopa na svetovnem pokalu.
Diagram (25.8.)
Diagram (25.8.)

Njegovo odsotnost je izkoristil Američan Wesley So, ki je slavil tretjo zmago v sezoni in je vodilni v tej kategoriji. Carlsen je zmagal dvakrat, a kljub temu vodi v skupni razvrstitvi, Američan, ki se je letos izkazal za njegovega najresnejšega tekmeca, pa ga teoretično še lahko prehiti na vrhu. Da je spletna turneja z najboljšimi šahisti na svetu postala izjemno priljubljeno tekmovanje, ki bo očitno ostalo stalnica šahovskega koledarja, potrjujeta dve sveži novici, povezani s prihodnjimi izvedbami serije. Še pred zaključkom sezone so namreč objavili datume za prihodnjo, ki se bo začela februarja 2022 in bo trajala do novembra. Hkrati je norveška komercialna televizijska postaja TV2 podpisala pogodbo za pravice do predvajanja naslednjih petih sezon. Kot so sporočili, se šah na Norveškem vse bolj uveljavlja kot priljubljen televizijski šport, zato so odločeni s svojimi prenosi zagotoviti zainteresirani publiki prijazno izkušnjo ogleda.
 

Najbolje kaže Soju


Kar nekako v senci vedno bolj popularnega šahovskega dogajanja na spletu se v St. Louisu zaključuje eden najmočnejših turnirjev v živo letos, ki hkrati predstavlja zaključek šeste sezone elitne serije Grand Chess Tour. Prvi dve tretjini turnirja so najbolj zaznamovali Wesley So, Lenier Dominguez in Maxime Vachier-Lagrave, ki so bili po šestih krogih v vodstvu s štirimi točkami.


Pol točke za njimi je zaostajal prvi nosilec turnirja Fabiano Caruana, ki je imel po dobrem začetku v nadaljevanju obilo razlogov za nezadovoljstvo. V petem krogu iz obetavne pozicije proti Soju ni iztržil več od remija, že v naslednjem pa je moral presenetljivo priznati poraz mlajšemu rojaku Jefferyju Xiongu. V seštevku turneje vodi So, ki potrjuje odlično formo in mu zelo dobro kaže v boju za končno zmago. Edina zasledovalca z realnimi možnosti, da ga prehitita, sta Francoz Vachier-Lagrave in Azerbajdžanec Šahrijar Mamedžarov, ki pa si je v šestih krogih že nabral celo točko zaostanka. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije